Konsolidácia nesmie znížiť investície do výskumu, tvrdí OECD

TASR
7.11.2012 10:10

Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) by malo Slovensko zvrátiť pokles súkromných investícií do výskumu a vývoja. A naopak zabezpečiť, aby sa podnikateľská sféra v tomto smere viac angažovala.

Konsolidácia nesmie znížiť investície do výskumu, tvrdí OECD
SITA

"Za rizikový je považovaný možný pokles verejných investícií do inovácií vzhľadom na prebiehajúcu fiškálnu konsolidáciu," informovala Stála misia SR pri OECD v Paríži.

Vo všeobecnosti je na Slovensku podľa organizácie podiel hrubého domáceho produktu, ktorý smeruje do výskumu a rozvoja, nízky. Hrubé domáce výdavky do tejto sféry predstavujú 0,6 % HDP, pričom výdavky súkromného sektora sú len 0,27 %. "SR je pritom v mnohých ukazovateľoch na najnižších priečkach, dokonca v niektorých ukazovateľoch došlo ešte k zhoršeniu oproti roku 2007," upozornili zástupcovia SR pri OECD.

Okrem rozvíjania kvalitného výskumu, vývoja a technickej infraštruktúry odporúča OECD posilniť aj kvalitu ľudských zdrojov od primárnej po terciárnu úroveň. Slovensku by podľa organizácie takisto pomohlo, keby sa zlepšilo riadenie národného inovačného systému. A to najmä v transparentnosti, koordinácii fondov Európskej únie i v oblasti univerzitného vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok