Kroky ako prijať diagnózu "rakovina prsníka" a varovanie, čo od toho momentu nerobiť

TA3/bd
30.9.2021 18:00

Diagnóza rakoviny prsníka môže byť šokom. Pocit strachu a úzkosti spolu s mnohými ďalšími emóciami je prirodzenou reakciou.

Kroky ako prijať diagnózu "rakovina prsníka" a varovanie, čo od toho momentu nerobiť
FreePik

Spracovanie diagnózy

Rakovina prsníka je druhou najčastejšou rakovinou u žien v Európe. Bez ohľadu na to, či máte diagnostikovanú rakovinu v štádiu 0 alebo v štádiu 4, tvrdenie, že máte rakovinu, má emocionálny účinok. Mení to, ako uvažujete o živote a smrteľnosti. 

Spracovanie a nakoniec prijatie správy vyžaduje čas. Existuje strach najmä z neznámeho. Spracovávate úzkosť, smútok alebo dokonca smútok nad vecami, ktoré môžete stratiť. Aj keď dnes už majú ženy dobrú prognózu prežitia, stále musia absolvovať jednoduchú alebo dvojitú mastektómiu alebo stratiť čas chodením na chemoterapiu.

prsia FreePik

Na druhej strane je stále veľa ľudí schopných zvládnuť svoje pocity a prijať svoju diagnózu. Ponúkame 5 krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste sa lepšie vyrovnali s diagnózou rakoviny prsníka.

1. Zistite si o nej viac informácií

Vedomosti sú sila, preto dáva zmysel, že jedným z prvých krokov, ktoré môžete urobiť, je poučiť sa o svojom stave vrátane toho, aký typ rakoviny máte, v akom štádiu je a aké sú možnosti liečby. Kým nebudete mať k dispozícii tieto základné údaje, vo vašom mozgu nebude dostatok miesta na emocionálnejšie spracovanie. Uistite sa, že skúmate informácie z dôveryhodného zdroja. Obmedzte internetové diskusie a pýtajte sa lekárov na vaše ochorenie. 

Tip: Keď nájdete odpoveď, ktorú hľadáte, zatvorte prehliadač a odolajte nutkaniu položiť Googlu ďalšiu otázku.

rakovina FreePik

2. Zoznámte sa so svojím ošetrujúcim tímom

Vo všeobecnosti sa lekári snažia liečbu rakoviny urýchliť, ako sa len dá. To znamená, že sa môžete ocitnúť veľmi skoro medzi tímom ľudí a stretnúť chirurga prsníka, onkológa, genetického poradcu, psychológa a ďalších. Obvykle je veľmi odľahčujúce stretnúť sa s týmito odborníkmi a prediskutovať plán liečenia. Po takýchto rozhovoroch väčšine ľudí klesá stres a strach.

rakovina FreePik

3. Hľadajte podporu

Vaša rodina a priatelia môžu byť vašou skalou, dobrý nápad je ale vyhľadať ďalších ľudí, ktorí majú rakovinu alebo ktorých rakovina je v remisii. Schopnosť hovoriť s inými ľuďmi, ktorí prechádzajú podobnými vecami, môže byť skutočne nápomocné. Nie je neobvyklé, že členovia rodiny a priatelia neúmyselne kladú otázky, na ktoré nechcete odpovedať. Podporná skupina môže byť preto skvelým miestom na zdieľanie týchto frustrácií a pocitov, že v tom nie ste sami.

rakovina FreePik

4. Cvičte si vnútorný pokoj

Meditácia, cvičenie, spánok. Všetky tieto zdravé návyky vám môžu pomôcť zmierniť stres, čo pomáha uľahčiť zvládnutie diagnózy. Výskum v skutočnosti naznačuje, že ľuďom s rakovinou, ktorí si osvojili návyky zvládania stresu, sa oveľa rýchlejšie zlepšil stav. Keď boli ľudia s rakovinou prsníka zaradení do malých skupín, ktorých cieľom bolo okrem iného znížiť úroveň stresu, bola u nich menšia pravdepodobnosť návratu rakoviny a lepšie prežitie po 11 rokoch ako u ľudí, ktorí nedostali žiadnu podporu zníženia stresu.

5. Zamerajte sa na dnešok

Snažte sa udržať si každodennú rutinu. To znamená napr. stretnutia s rodinou, priateľmi a dokonca pokračujte v práci, ak to zvládate. Cieľom je podľa možnosti udržať akúsi životnú normálnosť.

Tip: Pokúste sa nepozerať príliš ďaleko na ďalšiu fázu liečby, ako je chirurgický zákrok alebo zotavenie sa z chirurgického zákroku a podobne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok