Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia DeepMind predpovedá zrážky s vysokou presnosťou

Umelá inteligencia DeepMind predpovedá zrážky s vysokou presnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Umelá inteligencia DeepMind už teraz rieši rôzne vedecké problémy, dokonca dokázala poraziť šampióna v hre Go alebo pomáha pri znižovaní nákladov na chladenie dátových centier. Najnovší nástroj je navrhnutý tak, aby predpovedal prichádzajúce zrážky a veľká väčšina meteorológov zistila, že počiatočných testoch je presnejší ako súčasné metódy.

Nový nástroj umelej inteligencie DeepMind je založený na technológii takzvanej okamžitej predpovede, ktorá sa sústredí na predpovedanie prichádzajúcich zrážok v priebehu jednej až dvoch hodín. To môže mať význam v oblastiach, ako je letectvo, plánovanie záchranných akcií či konanie vonkajších verejných podujatí. Spoločnosť DeepMind sa rozhodla vyvinúť nástroj strojového učenia, ktorý môže pri okamžitej predpovedi priniesť novú úroveň presnosti. Je to možné prostredníctvom vysoko presných radarových údajov, ktoré každých 5 minút sledujú zrážky v rozlíšení 1 kilometra.

Spoločnosť DeepMind vyvinula nový systém umelej inteligencie na presné predpovede prichádzajúcich zrážok.

Umelá inteligencia DeepMind využíva generatívny modelovací prístup, ktorý analyzuje posledných 20 minút pozorovaní z meteorologického radaru a potom predpovedá zrážky na nasledujúcich 90 minút. Tento nástroj sa zameriava na stredné až silné dažde, ktoré majú najväčší vplyv na ľudí a ekonomiku, a vývojári zistili, že v porovnaní so súčasnými metódami prináša výrazne vyššiu presnosť.

Silné zrážky v apríli 2019 nad východnými USA: Porovnanie z radaru (target) s DGMR DeepMind a súčasnými metódami predpovede.

V rámci testovania technológie bolo prizvaných viac ako 50 vyškolených meteorológov z britského Met Office. Nástroj umelej inteligencie DeepMind nazvaný ako Deep Generative Model of Rain bol hodnotený ako vynikajúca možnosť predpovede v až 89 percentách prípadov v porovnaní so súčasnými široko používanými metódami okamžitej predpovede. Spoločnosť DeepMind teraz plánuje stavať na týchto výsledkoch zlepšením presnosti či už v dlhodobejších predpovediach alebo aj v prípade zriedkavých a intenzívnych dažďov.

Dokument popisujúci výskum bol publikovaný v magazíne Nature.