Tuniskú vládu bude zostavovať a viesť žena po prvýkrát v dejinách krajiny

TA3 TASR
29.9.2021 14:53

Tuniský prezident Kajs Saíd vymenoval v stredu do čela vlády Nadžlu Búdinovú Ramdánovú, ktorá je prvou ženou na tomto poste v dejinách krajiny. Prezident ju súčasne poveril vytvorením novej vlády v čo najkratšom termíne, uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie zverejnenom na sieti Facebook.

Tuniskú vládu bude zostavovať a viesť žena po prvýkrát v dejinách krajiny
TASR/AP

Po mesiacoch, keď na politickej scéne v Tunisku vládla patová situácia, Saíd 25. júla odvolal z funkcie premiéra Hišáma Mašíšího a následne pozastavil činnosť parlamentu na 30 dní. Koncom augusta pozastavenie činnosti parlamentu predĺžil.      

Z funkcií boli od konca júla odvolané už desiatky predstaviteľov štátnych úradov a niektorí prezidentovi kritici boli zatknutí alebo umiestnení do domáceho väzenia.

Tuniský prezident okrem toho tento týždeň podpísal viacero dekrétov, ktorými posilnil právomoci hlavy štáty na úkor vlády a parlamentu.

Nadžla Búdinová Ramdánová sa narodila v roku 1958 a počas svojej kariéry zastávala rôzne pozície najmä v rezorte školstva. Pôsobila ako vysokoškolská učiteľka a pracovala i vo Svetovej banke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok