Európsky parlament na tohtoročnú Sacharovovu cenu navrhol aj Alexeja Navaľného

TA3 TASR
28.9.2021 19:35

Ruský väznený opozičný politik Alexej Navaľný bol v pondelok nominovaný na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú každý rok udeľuje Európsky parlament. Jeho nomináciu navrhla politická frakcia Európskej ľudovej strany.

Európsky parlament na tohtoročnú Sacharovovu cenu navrhol aj Alexeja Navaľného
TASR/AP

K nominantom patrí aj skupina afganských žien

V polovici septembra so svojím nominantom prišla aj skupina Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorá na túto cenu navrhla uväznenú bolívijskú političku Jeanine Áňezovú. Tá bola dočasnou prezidentkou Bolívie po odhalení údajných korupčných káuz a následnom odstúpení jej predchodcu v prezidentskom úrade -  Eva Moralesa. K nominantom na Sacharovovu cenu patrí aj skupina afganských žien bojujúcich za ľudské práva či Sultana Chájová, aktivistka bojujúca za práva na sebaurčenie obyvateľstva Západnej Sahary, ako aj ľudskoprávna organizácia Global Witness.

Odpykýva si dva a pol ročný trest

Navaľnyj (45) si aktuálne v Rusku odpykáva dva a pol ročný trest väzenia za údajné porušenie podmienečného prepustenia. Tohto kritika Kremľa zadržali ruské úrady v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Moskovský súd následne vo februári rozhodol, že počas pobytu v Nemecku porušil podmienky podmienečného prepustenia v kauze starého prípadu sprenevery, ktorý sa všeobecne považuje za politicky motivovaný.

Európska únia uvalila sankcie na viacerých ruských predstaviteľov v súvislosti s otravou aj uväznením Navaľného. Moskva však odmieta všetky obvinenia EÚ a Západu a tvrdí, že Únia takýmto konaním zasahuje do vnútorných záležitostí Ruskej federácie. "Je nevyhnutné, aby sme v Európskom parlamente opätovne potvrdili svoju neustálu podporu Navaľnému a zdôraznili, že za jeho stav je zodpovedný Vladimir Putin," uviedol s odkazom na ruského prezidenta holandský europoslanec Peter van Dalen z frakcie EPP.

Užší zoznam troch finalistov bude stanovený 14. októbra, pričom víťaz tohtoročnej Sacharovovej ceny bude následne známy 21. októbra. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 15. decembra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu. Minulý rok bola táto cena udelená demokratickej opozícii v Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok