Taliban sa dočasne bude riadiť liberálnou ústavou, no upraví ju podľa seba

TA3 TASR
28.9.2021 19:17

Militantné hnutie Taliban v utorok vyhlásilo, že sa v Afganistane dočasne bude riadiť ústavou z roku 1964, na základe ktorej ženy získali volebné právo. Zároveň však z tejto ústavy talibovia odstránia všetky ustanovenia, s ktorými nesúhlasia.

Taliban sa dočasne bude riadiť liberálnou ústavou, no upraví ju podľa seba
TASR/AP

Plánujú vyňať to, čo bude v rozpore s právom šaría

Úradujúci minister spravodlivosti talibanského režimu vydal vyhlásenie, podľa ktorého islamisti plánujú prijať ústavu z čias krátkeho "zlatého veku demokracie" v Afganistane, avšak iba nakrátko a s dodatkami. "Islamský emirát dočasne prijme ústavu bývalého kráľa Muhammada Záhira Šáha," uviedol vo vyhlásení mulla Abdal Hakím Šaraí. Zároveň dodal, že čokoľvek, čo bude v rozpore s islamským právom šaría a zásadami islamského emirátu, bude z tejto ústavy vyňaté.

 V období rokov 1933 až 1973 počas vlády posledného afganského kráľa Mohammada Záhira Šáha bol Afganistan niekoľko rokov konštitučnou monarchiou. V roku 1964 kráľ ratifikoval liberálnu ústavu, čím zaviedol takmer na desaťročie systém parlamentnej demokracie predtým, ako ho v roku 1973 zosadil jeho bratranec Muhammad Daúd Chán, ktorý neskôr zahynul pri prevrate podporovanom Sovietskym zväzom.

Taliban po prevzatí moci v krajine avizoval, že jeho vládnutie bude umiernenejšie ako v rokoch 1996 – 2001. Režim Talibanu bol a je známy vlastnou interpretáciou islamského práva a ponižujúcim zaobchádzaním so ženami, ktoré sa svojho času nesmeli vzdelávať ani voľne pohybovať na verejnosti. Po nedávnom ovládnutí Afganistanu však Taliban deklaroval, že jeho vláda bude "inkluzívnejšia", k čomu však napokon nedošlo.
     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok