Konzumovať mäso každý deň je nebezpečné. Riziká sú fatálne

TA3/bd
28.9.2021 09:00

Ak ste milovníkom mäsa, pri predstave, že sa vzdáte svojho obľúbeného jedla, vám zamŕza úsmev na tvári. Aj keď rastlinná strava s rastlinnými proteínmi určite prináša svoje zdravotné výhody, mäsa sa úplne vzdať nemusíte, stačí ho jesť trochu inak. Hlavným kritériom by mal byť druh mäsa.

Konzumovať mäso každý deň je nebezpečné. Riziká sú fatálne
FreePik

Samozrejme, dôvody redukcie mäsa nemusia byť iba zdravotné, možno chcete menej namáhať prírodné zdroje, chrániť životné podmienky zvierat alebo šetriť peniaze. Ale čo sa týka samotnej výživy, takto by vyzeralo vaše telo, keby ste jedli mäso každý deň.

Výhody mäsa

1. Dobrý zdroj chudých bielkovín

Mäso je známe tým, že obsahuje veľké množstvo nasýtených bielkovín. Proteín hrá vo vašom tele niekoľko dôležitých úloh. Podieľa na produkcii svalov, štruktúrnych tkanív, hormónov, transportných molekúl a protilátok. Poskytne vám tiež energiu a esenciálne aminokyseliny. Získať bielkoviny zo živočíšnych produktov môže byť prospešné, pretože živočíšne bielkoviny sú kompletné bielkoviny, čo znamená, že obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.

Maso FreePik

Nie všetky zdroje živočíšnych bielkovín sú však zdravou voľbou. Je dôležité vybrať si druhy mäsa, ktoré poskytujú bielkoviny bez príliš veľkého množstva nezdravých živín - napríklad nasýtených tukov alebo sodíka. Na získanie bielkovín zo živočíšnych zdrojov sa odporúča hľadať štíhlejšie, nespracované zdroje, ako napríklad:

  • Hydina z bieleho mäsa, ako kuracie alebo morčacie prsia
  • Bravčová panenka
  • Chudé alebo extra chudé kusy hovädzieho mäsa, ako je sviečková alebo mleté hovädzie mäso

Ak konzumujete chudé mäso a hydinu, pravdepodobne sa stretnete s pozitívnymi účinkami, ako je väčšia sýtosť, jednoduchšia regulácia hmotnosti a zvýšená energia. Bielkoviny sa v žalúdku trávia pomaly. Vďaka tomu máte pocit dlhšej sýtosti a nebudete jesť viac kalórií. Na tento účel môžete samozrejme získať bielkoviny z rôznych zdrojov (vrátane rastlinných potravín).

maso FreePik

2. Zdroj železa

Okrem toho, že mäso poskytuje vysokokvalitné bielkoviny, poskytuje aj niektoré kľúčové živiny, ktoré je ťažké inde získať. Napríklad železo nachádzajúce sa v živočíšnych potravinách je telom absorbované ľahšie ako železo nachádzajúce sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako sú fazuľa a zelenina. Vaše telo potrebuje železo na rast a vývoj, ako aj na tvorbu hemoglobínu a myoglobínu, bielkovín, ktoré prenášajú kyslík do vašich svalov. 

Príliš málo železa môže spôsobiť anémiu s príznakmi ako slabosť, únava, nedostatok energie, gastrointestinálne poruchy a problémy s koncentráciou alebo pamäťou. Ľudia s anémiou z nedostatku železa majú tiež problémy bojovať proti choroboplodným zárodkom a infekciám. Navyše, mnoho ľudí, najmä žien, má v strave nedostatok železa.

3. Zdroj vitamínov B

Vitamín B12 sa prirodzene nachádza v živočíšnych potravinách, ako je chudé mäso. Je potrebný na tvorbu červených krviniek a zdravej DNA. Vegetariáni a vegáni by mali užívať doplnky výživy tohto vitamínu.

maso FreePik

Riziká konzumácie mäsa

Pravidelná konzumácia mäsa môže mať, samozrejme, aj nežiaduce vedľajšie účinky, najmä ak si vyberiete nezdravé druhy. Na to si dajte pozor.

1. Vysoký obsah nasýtených tukov

Niektoré druhy mäsa obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, čo je nezdravé, ak ich jete v nadmernom množstve. Príliš veľa nasýtených tukov môže zvýšiť váš LDL (zlý) cholesterol a zvýšiť riziko srdcových chorôb alebo mozgovej príhody. Tiež môže spôsobiť priberanie - tuk obsahuje 9 kalórií na gram, čo je viac ako dvojnásobné množstvo v sacharidoch a bielkovinách.

Obmedzte nasýtené tuky na maximálne 10 percent denných kalórií. To znamená, že ak zjete 2 000 kalórií denne, nemali by ste mať viac ako 200 kalórií (22 gramov) nasýtených tukov. Pre ďalšie zníženie rizika srdcových chorôb obmedzte nasýtené tuky na menej ako 7 percent denných kalórií - čo je iba 140 kalórií (16 gramov) z nasýtených tukov. Aby sme to uviedli na správnu mieru, tri plátky varenej slaniny obsahujú takmer 5 gramov nasýtených tukov.

parky maso FreePik

2. Červené, spracované mäso a rakovina

Spracované mäso sa týka mäsa, ktoré bolo konzervované napríklad solením, sušením, údením a kvasením. Tento druh mäsa je karcinogén a spôsobuje rakovinu. Ľudia, ktorí jedli červené alebo spracované mäso štyrikrát alebo viackrát týždenne, mali o 20 percent vyššie riziko rakoviny hrubého čreva než tí, ktorí ho jedli menej ako dvakrát týždenne.

Na každú 25-gramovú porciu spracovaného mäsa denne, ktorá sa rovná asi plátku šunky, sa riziko rakoviny hrubého čreva zvýši o 19 percent. Na každú 50-gramovú porciu červeného mäsa, približne ako párok v rožku, sa riziko rakoviny hrubého čreva zvýšilo o 18 percent. Červené mäso je spojené aj s vysokým cholesterolom, ktorý môže zvýšiť riziko mŕtvice a infarktu.

Tip: Skúste obmedziť červené mäso na jednu až dve porcie týždenne. Ak máte srdcové choroby alebo vysoký cholesterol, tak ešte menej.

maso udeniny FreePik

3. Vysoký obsah sodíka

Údené, konzervované mäso, vrátane slaniny, údenín, šunky, klobásy a párkov sa považuje za potraviny s vysokým obsahom sodíka. A hoci vášmu telu stačí ¼ čajovej lyžičky sodíka denne, zjeme ho 20-krát viac.

Strava s vysokým obsahom sodíka je spojená s vyšším rizikom vzniku vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavnou príčinou mozgovej príhody a srdcových chorôb. Sendviče s mäsom, hydina a hamburgery sú hlavným zdrojom sodíka. Ideálnym limitom nie je viac ako 1 500 miligramov sodíka denne pre väčšinu dospelých, najmä pre tých, ktorí majú vysoký krvný tlak. Zníženie príjmu sodíka len o 1 000 miligramov denne môže zlepšiť krvný tlak a zdravie srdca.

maso FreePik

Tip: Dôležitý je aj spôsob varenia mäsa a hydiny. Pretože sa pri varení môže rozpustiť veľa tuku, dajte mäso alebo hydinu na rošt v pekáči, keď budete piecť v rúre, aby tuk odkvapkal.

Ako jesť mäso zdravo

Okrem obmedzenia červeného a spracovaného mäsa a sledovania hladín sodíka v mäse, ktoré si vyberiete, súčasťou zdravej výživy je aj: 

  • Hľadajte chudé kusy mäsa
  • Vynechajte kožu. V prípade chudej hydiny vyberte biele mäso z pŕs bez kože
  • Kupujte mleté hovädzie mäso s najvyšším percentom chudého mäsa (90 percent alebo vyšším) Majte na pamäti, že mletá hydina môže mať vysoký obsah tuku ako mleté hovädzie mäso, pretože často obsahuje kožu 
  • Sledujte etikety
  • Zredukujte tuk. Okrem nákupu chudých rezňov z mäsa pred jeho varením odrežte aj všetok viditeľný alebo pevný tuk 

maso FreePik

Prečo nie každý deň?

Ak konzumujete príliš veľa mäsa alebo si vyberáte nekvalitné možnosti, ako je spracované mäso, párky v rožku, slanina a pod., pravdepodobne v daný deň prekročíte limity sodíka a nasýtených tukov. Časom vás to môže vystaviť väčšiemu riziku chronických chorôb, ako sú srdcové choroby, cukrovka a dokonca aj niektoré druhy rakoviny. Ak si však vyberiete nespracované, chudé mäso a budete sa držať zdravej a doprajete si množstvo rastlinných potravín, ako je zelenina, ovocie a strukoviny, potom je to v poriadku. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok