Vlčan vidí možnosť rýchleho rozvoja v sektore, na projekty dostanú poľnohospodári viac

TA3
27.9.2021 23:09

Poľnohospodári majú tento rok síce dobrú úrodu, no obávajú sa o svoju budúcnosť. Hrozí im, že na hektár pôdy dostanú menej podpory ako v minulosti. Minister to však vidí inak. O aktuálnej situácii sme sa v Téme dňa rozprávali so šéfom agrorezortu Samuelom Vlčanom a s predsedom parlamentného výboru Jaroslavom Karahutom.

potraviny_3.jpg
TA3

„Vďaka zvýšeniu spolufinancovania takzvaného druhého piliera, projektového piliera zo strany vlády, sme sa rozhodli zvýšiť mieru spolufinancovania z 25,7 % na 36,92 %," uviedol v Téme dňa Vlčan. Slovenskí poľnohospodári tak podľa neho dostanú celkovo viac peňazí, ako dostávali v minulosti. Pri rastúcich nákladoch na hnojivá a mzdy však svoju budúcnosť mnohí nevidia tak ružovo.

Možnosť rýchleho rozvoja

"Je pravdou, že takzvaný prvý pilier, teda platby na hektár, je znížený ročne približne o 20 miliónov. Na druhej strane, do druhého piliera, ktorý je treba povedať zásluhový - je to na rozvojové projekty, budú dostávať poľnohospodári približne o 102 miliónov ročne viac," povedal v relácii a dodal, že si myslí, že tým dáva možnosť rýchlemu rozvoju slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Predseda parlamentného výboru Karahuta je s týmto programom tiež spokojný.

Ochranu pôdy pred skupovaním zahraničnými investormi by Karahuta vyriešil protekcionizmom. "Pôda nie je iba neobnoviteľný prírodný zdroj, pôda je štatoprávny prvok. Keď už aj nepozeráme na ten štát, na našu tradíciu, tak aspoň na tú vodu, ktorá je pod pôdou," uviedol.

Aj Vlčan je za zavedenie opatrení, ktoré pomôžu nechať pôdu v slovenských rukách. Verí, že to zaistia finančné opatrenia. Za najväčšiu slabinu poľnohospodárstva minister považuje chýbajúcu časť spracovateľského sektora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok