Nočný pokoj sa na štátne sviatky nerozšíri

TASR
6.11.2012 11:53

Povinné dodržiavanie pokoja sa z nocí aj na štátne sviatky, nedele a ostatné dni pracovného pokoja nerozšíri. Plénom dnes neprešla novela zákona o priestupkoch od poslancov OĽaNO Mikuláša Hubu, Evy Horváthovej a Miroslava Kadúca.

Nočný pokoj sa na štátne sviatky nerozšíri
SITA

Režim pokoja sa mal po novom týkať nielen nočného času od 22.00 do 06.00 h, ale aj štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja, a to počas celých kalendárnych dní od polnoci do polnoci. "Treba však zdôrazniť, že pokoj neznamená vylúčenie alebo obmedzenie pracovnej alebo voľnočasovej aktivity počas týchto dní, znamená však vylúčenie alebo obmedzenie takých aktivít, ktoré by druhé osoby mohli považovať za neúnosné pre svoj pokojný odpočinok, resp. časových intervalov týchto dní," vysvetľovali Obyčajní ľudia. Rozsah takýchto aktivít mala upraviť obec všeobecne záväzným nariadením.

Podľa OĽaNO má každý právo na odpočinok a na rešpektovanie určitého režimu, počas ktorého sa dokáže fyzicky i psychicky zregenerovať, aby mohol aj naďalej fungovať ako ľudská bytosť a plnohodnotný člen spoločnosti. Obyčajní tvrdili, že návrh ich zákona je formulovaný s prihliadnutím na tradície, keď napr. nedeľa alebo cirkevné sviatky sú dlhodobo vnímané ako dni pracovného pokoja, a to nie z pracovnoprávneho pohľadu, ale z pohľadu kultúrneho, spoločenského a náboženského.

"Návrh zákona je zároveň formulovaný aj s prihliadnutím na pretrvávajúce požiadavky mnohých občanov, ktorí sa dožadujú pokojného odpočinku aspoň v dňoch, ktoré sú štátnymi sviatkami, sviatkami alebo nedeľami a nechcú byť obťažovaní osobami, ktorí neraz práve tieto dni využívajú na rôzne aktivity prekračujúce nielen limity slušnosti a verejného poriadku, ale často aj limity stanovené predpismi na ochranu verejného zdravia pre hluk a vibrácie," vysvetľovala trojica Obyčajných.

Do druhého čítania sa však dostal návrh novely zákona o priestupkoch z dielne Mandátového a imunitného výboru NR SR, ktorého cieľom je zrušiť povinnosť orgánu, ktorý prerokuje priestupok spáchaný poslancom, generálnym prokurátorom, prezidentom SR, predsedom Ústavného súdu SR a riaditeľom SIS, zaslať oznámenie o spáchaní priestupku Mandátovému a imunitnému výboru NR SR. Novela zákona o priestupkoch totiž zrušila priestupkovú imunitu poslancov, no výbor nemá určené, čo má s týmto oznámením robiť. Na druhej strane výbor bude naďalej dostávať oznámenia o spáchaných priestupkoch sudcami, prokurátormi, členmi Policajného zboru a Zboru justičnej a väzenskej stráže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok