Top čaje na zápchu, ktoré máte určite doma

TA3/bd
27.9.2021 18:00

Ak máte problémy ísť na toaletu, skúste sa obrátiť na prírodné prostriedky, ktoré máte doma. Čaj sa už oddávna používal na zmiernenie zápchy a existuje najmenej päť druhov, ktoré vám môžu pomôcť ľahšie sa vyprázdniť.

Top čaje na zápchu, ktoré máte určite doma
FreePik

Čo je zápcha?

Zápcha je definovaná ako tri stolice za týždeň a menej. Stolica je tvrdá, suchá a niekedy aj bolestivá. Takmer každý už mal niekedy zápchu. Zvyčajne netrvá dlho a nie je to nič vážne. Ako prvý prostriedok, ktorým si môžete pri zápche pomôcť je konzumovať viac ovocia a zeleniny. Všetko s vysokým obsahom vlákniny ju pomáha zmierniť. Ak k tomu pridáte dostatok cvičenia na rozpohybovanie čriev, zápcha sa vám oblúkom bude vyhýbať. Preháňadlá by ste mali používať iba vtedy, ak vám to navrhne váš lekár. Ani čajom sa neotočte chrbtom. Popíjaním nasledujúcich druhov si uľavíte. 

čaj FreePik

1. Rebarborový čaj

Možno sa čudujete, ale rebarbora je skutočne malý zázrak pri zápche. Čerstvá rebarbora má totiž laxatívne vlastnosti. Rebarborový čaj si môžete pripraviť sami doma alebo ho nájdete v balených čajových vreckách. Rebarbora je považovaná za stimulačné preháňadlo a môže tiež zmierniť gastrointestinálne dysfunkcie.

2. Čaj z aloe vera

Niektorí ľudia zistili, že šťava z aloe vera im pomáha pri úľave od zápchy. Aloe, ktoré je obsiahnuté v mnohých čajoch, má tiež stimulačné laxatívne účinky. Jednou z výhod, ktoré môže mať pitie čaju z aloe pred džúsom je tá, že je teplý. Teplý nápoj hneď zrána totiž pomáha posúvať stolicu. Vo všeobecnosti platí, že konzumácia väčšieho množstva tekutín (vrátane čaju) pomáha udržať vašu stolicu mäkkú a uľahčuje jej prechod črevami.

caj FreePik

3. Senný list

Je obľúbené bylinné preháňadlo. Senna je vo všeobecnosti bezpečná a dobre znášaná. Patrí do veľkého rodu tropických, kvitnúcich rastlín a jej kvety a ovocie sa po stáročia používajú v ľudovom liečiteľstve na zmiernenie zápchy. Stimuluje kontrakcie v hrubom čreve, aby stimuloval kontrakcie, ktoré môžu byť prospešné pri zmierňovaní zápchy. 

4. Čierny alebo zelený čaj

Kofeínový čaj má podobné účinky ako ranná káva. Varený čierny čaj má tendenciu byť čajom s najvyšším obsahom kofeínu, so 47 miligramami kofeínu v šálke. Na porovnanie, uvarená káva má 96 miligramov kofeínu v šálke. Zelený čaj je tiež kofeínovaný, ale o niečo menej, s 28 miligramami na šálku. Kofeín slúži ako stimulant črevných kontrakcií. Aj preto veľa ľudí tvrdí, že po šálke rannej kávy sa „rozhýbu“.

caj Pixabay

Pretože je čierny čaj silno kofeínový, budete musieť sledovať jeho príjem. Budete však ťažiť aj z jeho flavonoidov, ktoré bojujú so zápalmi a podporujú zdravú imunitnú funkciu. Čierny a zelený čaj pochádzajú z rastliny Camellia sinensis. V prípade čierneho čaju sú listy sušené a kvasené, má bohatšiu chuť a tmavšiu farbu.

5. Ovocné čaje

Aj niektoré čaje ochutené ovocím môžu pomôcť zmierniť zápchu. Kôstkové ovocie ako broskyne, čerešne a slivky obsahuje sorbitol, ktorý sa zle vstrebáva a v skutočnosti môže vyvolať vylučovanie tekutiny do čreva, čo môže mať laxatívny účinok. Ak milujete chuť ovocia a bojujete so zápchou, nemusí byť na škodu vyskúšať ovocný čaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok