Bieloruský prezident odmietol zodpovednosť za smrť 11-ročného migranta v Litve

TA3 TASR
27.9.2021 17:51

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok odmietol zodpovednosť za nedeľnú smrť 11-ročného dieťaťa, ktoré žilo v útočisku pre migrantov v Litve a hranicu z Bieloruska prekročilo pred dvoma mesiacmi.

Lukašenko rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor
TASR/AP

Lukašenko v pondelok na stretnutí s príslušníkmi pohraničnej stráže v bieloruskom hlavnom meste Minsk ukázal prstom na európskych susedov svojej krajiny, ktorí podľa jeho slov zhoršili "už aj tak zlú situáciu" na hranici, keď zaujali voči Bielorusku konfrontačný postoj.

Vlády Poľska, Litvy a Lotyšska vyhlásili na svojich hraniciach s Bieloruskom výnimočný stav. Dôvodom je vlna ilegálnych migrantov trvajúca posledných niekoľko mesiacov.

Všetky tri uvedené štáty obviňujú Lukašenka z napomáhania utečencom z vojnových oblastí a z ich povzbudzovania, aby masovo prichádzali na hranicu Európskej únie. Má to byť odveta za prísne sankcie EÚ voči Bielorusku.

Celkovo sa zatiaľ vie o troch úmrtiach migrantov na poľskej strane hranice s Bieloruskom. Najnovšie úmrtie spôsobila akútna kardiopulmonárna dysfunkcia, ako uviedlo litovské ministerstvo sociálneho zabezpečenia a práce vo Vilniuse. Dieťa, ktoré už predtým malo zdravotné problémy a bolo ochrnuté, zomrelo v nedeľu v nemocnici.

"Sme šokovaní touto stratou," povedala v nedeľu popoludní pre litovskú stanicu LRT Beatriče Bernotieneová, šéfka prijímacieho centra pre utečencov v stredolitovskom meste Jonava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok