Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zubný implantát môže liečiť infikované ďasná generovaním elektriny

Zubný implantát môže liečiť infikované ďasná generovaním elektriny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď implantované umelé zuby prinášajú dlhodobejšiu alternatívu k zubným protézam, v prípade chronických infekcií ďasien ich treba chirurgicky nahradiť. Vedci aj preto pracujú na lepšom zubnom implantáte, ktorý by generoval elektrickú energiu pomocou pohybov úst.

Inteligentný zubný implantát, ktorý je v súčasnosti vyvíjaný na Pensylvánskej štátnej univerzite, pozostáva zo samotného prirodzene vyzerajúceho umelého zuba (korunky), vo vnútri ktorého je oceľové telo, ktoré obsahuje obvod usmerňovača elektrického prúdu, batériu a prstenec mikro-LED diód vyžarujúcich svetlo blízke infračervenému žiarenia okolo odhalenej základne. Táto základňa vyčnieva zo spodnej časti korunky a je zaistená skrutkou do čeľustnej kosti pacienta.

Korunka je vyrobená zo zubnej živice kombinovanej s nanočasticami anorganickej zlúčeniny nazývanej ako titaničitan bárnatý. Ide o piezoelektrický materiál, čo znamená, že v reakcii na mechanické napätie generuje elektrický náboj. Pohyby, ako je žuvanie, by mali byť dostatočné na vytvorenie elektrického náboja, ktorý by bolo možné uložiť do batérie. Táto batéria by potom pravidelne napájala mikro-LED diódy, aby mohli ožarovať okolité tkanivo ďasien. Predchádzajúce štúdie pritom ukázali, že terapeutická expozícia svetlu, známa ako fototerapia, môže pomôcť zmierniť zápal a urýchliť hojenie ďasien poškodených infekciami.

Schéma rezu inteligentného zubného implantátu, ktorý existuje ako prototyp fyzického dôkazu funkčnosti konceptu.

Laboratórne testy navyše ukázali, že negatívny povrchový náboj častíc titaničitanu bárnatého odpudzuje negatívne nabité bunkové steny orálnych baktérií Streptococcus mutans. To znamená, že baktérie by sa nemali držať na korune a vytvárať biopovlaky, ktoré poznáme ako plaky, čím sa v prvom rade zníži pravdepodobnosť vzniku infekcií.

Vedci tvrdia, že kompozit živice a nanočastíc si zachoval svoj piezoelektrický efekt v priebehu mnohých testov. Ponúka tiež mechanickú pevnosť podobnú existujúcim zubným kompozitom a nanočastice titaničitanu bárnatého sa z neho nevylúhujú a nepoškodzuje sa zdravé tkanivo ďasien.

Výskum je popísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Applied Materials & Interfaces.