Ako sa pripraviť na výsadbu ovocných stromov a kríkov

Ako sa pripraviť na výsadbu ovocných stromov a kríkov Zdroj foto: Unsplash

Pre väčšinu ovocných stromov a kríkov je jeseň ešte lepšie obdobie na ich sadenie ako jar. Ako sa pripraviť na výsadbu a čo treba všetko vedieť, sa dozviete tu. 

Ako sa pripraviť na výsadbu ovocných stromov a kríkov

Prečo je lepšia jesenná výsadba ako jarná? Väčšina ovocných stromov a kríkov je listnatých. To znamená, že na jeseň odhodia listy, v zime prejdú do stavu polovičného spánku a potom na jar opäť narastú nové listy. Počas tvorby listov rastú drevinám väčšinou plytké korene, aby vyhľadali vodu a živiny, ktoré by pomohli s produkciou ovocia.

Jarná výsadba

Od jari do leta sa rastliny zameriavajú na reprodukciu. Kvety a výsledné ovocie sú vonkajšie reprodukčné systémy rastlín. V období plodenia rastie koreň veľmi málo.

Ak na jar vysadíte nové ovocné stromy alebo kríky, odstráňte kvety, aby ste zabezpečili, že rastliny nebudú plodiť. To ich povzbudí, aby sa namiesto tvorby ovocia zamerali na rast koreňov. Štúdie však ukázali, že dokonca aj u neplodných stromov, keď sa teploty pôdy začnú zahrievať, rast koreňov klesá. Teplejšie počasie tiež znamená aj suchšiu pôdu, preto stromy vysadené na jar sa môžu rýchlo dehydrovať a sú vystavené stresu.

Jesenná výsadba

Jeseň je obdobím, keď ovocné stromy a kríky zameriavajú svoju pozornosť na rast koreňov. Keď teda sadíte počas jesene, dreviny hneď začnú zapúšťať hlboké korene. Pretože rast koreňov je v tomto období ich hlavným záujmom, tieto rastliny zakorenia rýchlejšie, ako keď sú vysadené na jar.

Upravte pôdu pred výsadbou

Pred výsadbou je dobré zapracovať do pôdy 3 až 4 cm kompostu. Najmä ak máte hlinitú či piesočnatú pôdu chudobnú na živiny. Ďalšou možnosťou je dať kompost do výsadbovej jamy. Vytvorte dieru trikrát širšiu a dvakrát hlbšiu, ako je potrebné. Do jamy zasypte 50% pôvodnej pôdy a 50% kompostu. Rozdrobte zhluky hliny a vyberte kamene. Urobte tak niekoľko týždňov pred sadením.

Ako odrezať staré konáre ovocných stromov

Pôdu pred výsadbou zalievajte

Pár dní pred výsadbou je potrebné v prípade suchého počasia miesta, kde budete sadiť stromčeky, pravidelne zalievať. Okrem potrebnej vlahy sa vám bude lepšie kopať jama.