Kosovo je v rukách organizovaného zločinu, tvrdia Nemci

TASR
6.11.2012 10:52

Kosovo je v rukách organizovaného zločinu a Uroševac je považovaný za najväčšie centrum obchodu s drogami na Balkáne, píše najnovšie číslo nemeckého časopisu Der Spiegel.

Kosovo je v rukách organizovaného zločinu, tvrdia Nemci
SITA

Európska misia zlyhala

Odvoláva sa pritom na výpoveď nemeckého policajta, ktorý v službe v Kosove strávil desať rokov. "Misia (Európskej únie) EULEX v Kosove neuspela, a stála viac ako miliardu eur," sprostredkoval týždenník jeho slová.

Vytvorenie právneho štátu v Kosove je najväčší a najdrahší program pomoci v histórii EÚ, citoval dnes srbský server Vesti online z článku v Spiegli.

"Misia EULEX s približne 2500 členmi funguje od roku 2008. Stála podľa jednej správy revízora Európskeho dvoru audítorov vyše miliardu eur, a nepriniesla úspech. Rozmery organizovaného zločinu a korupcie zostali rozsiahle, justícia zostala neúčinná a pod vplyvom politiky," zdôraznil Der Spiegel.

Za 10 rokov sa vraj nedosiahlo nič

Jeden nemecký policajt, ktorý je už niekoľko rokov dobre oboznámený so situáciou v Kosove, to podľa magazínu potvrdil vlastnou skúsenosťou. Policajt vo svojej výpovedi uvádza, že v Kosove sa nachádza už desať rokov a za ten čas sa nedosiahlo fakticky nič. Najväčšie sklamanie pociťuje v súvislosti s políciou, cituje Der Spiegel.

Kosovskí policajti napriek viacročnému intenzívnemu výcviku podľa nemeckého policajta viac uprednostňujú prácu súvisiacu s radarovými kontrolami než boj proti kriminalite - je totiž pohodlnejšia a nevyžaduje pohyb.

Veľkých bossov bránia klany

Ako dodal, k veľkým zločincom sa aj tak nedá dostať: bránia tomu totiž tradičné klanové štruktúry a staré väzby na niekdajšiu Kosovskú oslobodzovaciu armádu, z radov ktorých pochádza množstvo kosovských policajtov.

"Od nich sa nemôže očakávať, aby viedli vyšetrovanie proti svojim bývalým veliteľom, ktorí sa obohatili prostredníctvom obchodu s drogami. Tie siete chráni hradba mlčania, ktorú my policajti nedokážeme prelomiť. V podstate my ani zďaleka nevieme, čo všetko sa tu deje," citoval Spiegel.

Práčky peňazí

"Jasné je len jedno: Kosovo sa nachádza v rukách organizovaného zločinu. Treba sa pozrieť, koľko je tu nových čerpacích staníc a obchodných centier, kde nikto nič nekupuje. Je tu podozrenie, že slúžia predovšetkým na pranie špinavých peňazí," dodal podľa Spiegla nemecký policajt.

"Nikto so zodpovedných z EULEX-u však Bruselu nehlási pravdu. Posielajú prikrášlené výpovede, čo možno aj musia, aby si udržali svoju prácu v zahraničnej misii. Kosovu to však nepomôže," uzavrel Der Spiegel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok