10 dôvodov, prečo vám stále kvapká z nosa a čo s tým robiť. Číslo 5 vás prekvapí

TA3/bd
27.9.2021 09:00

Neustále vám kvapká z nosa? Nie je to len nepohodlné, ale konzistentný tok hlienu môže naznačovať podráždenie alebo zápal nosových tkanív.

10 dôvodov, prečo vám stále kvapká z nosa a čo s tým robiť. Číslo 5 vás prekvapí
FreePik

Najčastejšie príčiny, prečo máte sprchu v nose:

1. Nosová a sínusová infekcia

Hustý, žltý alebo zelený hlien vytekajúci z nosa zvyčajne naznačuje nazálnu a sínusovú infekciu, nazýva sa tiež akútna sinusitída. Keď máte vírusovú infekciu, zapália sa vám dutiny a opuchnú, čo bráni normálnej nosovej drenáži a spôsobuje hromadenie hlienu. Okrem nádchy vás môže postihnúť aj upchatý nos a pulzujúca bolesť hlavy.

Ako si pomôcť: Pokiaľ sa nevyvinie bakteriálna infekcia, väčšina prípadov akútnej sinusitídy sa vyrieši sama do týždňa až 10 dní. Na zmiernenie symptómov môžete použiť domáce prostriedky ako sú fyziologický roztok, nosové spreje a lieky proti bolesti.

2. Alergia

Neustály výtok z nosa (s čírym, vodnatým hlienom) sprevádzaný kýchaním a svrbením očí zvyčajne signalizuje prítomnosť otravných alergií. Keď máte alergiu, váš imunitný systém považuje za škodlivé aj veci, ktoré sú v skutočnosti bezpečné. U vás však vyvolávajú zápalovú reakciu. Príznaky alergickej rinitídy môžu byť sezónne, na jar spôsobené peľom stromov, v lete trávou a na jeseň plesňami. Niektorí ľudia však môžu mať celoročnú alergiu na roztoče alebo srsť domácich zvierat.

Ako si pomôcť: Pacienti môžu podstúpiť kožné alebo krvné testy na vyhodnotenie presného alergénu, ktorý spôsobuje ich príznaky. Keď identifikujete vinníkov, vyskúšajte prírodné opravné prostriedky ako vyhýbanie sa alebo obmedzenie vystavenia alergénom. Príznaky môžete zvládnuť aj pomocou liekov na alergiu, ako sú spreje, nosové steroidy a antihistaminiká, alebo začnite s imunoterapiou. 

upchaty nos FreePik

3. Prechladnutie

Keď sa vám nevie zastaviť nos asi týždeň, na vine môže byť bežná nádcha. Vírusová infekcia vášho nosa môže spôsobiť, že cievy a sliznica napuchnú,  čo má za následok nádchu a upchatý nos. Aj keď máte číry hlien, o niekoľko dní začne nosová drenáž v priebehu chladu silnieť a mať zelenú alebo žltú farbu. Okrem nádchy alebo upchatého nosa patria medzi ďalšie klasické príznaky prechladnutia:

  • Kýchanie
  • Kašeľ
  • Bolesť hrdla
  • Bolesti tela
  • Bolesť hlavy
  • Horúčka nízkeho stupňa

Ako si pomôcť: Bežná nádcha sa vám zvyčajne vyrieši sama. Na zmiernenie symptómov užívajte lieky proti bolesti a nosové spreje a dekongestíva. Ak sa však príznaky do týždňa nezlepšia alebo sa zhoršia, navštívte lekára.

4. Odchýlená prepážka (septum)

Aj tá môže byť zdrojom vášho rušivého kvapkajúceho nosa. Stáva sa to vtedy, keď sa vaša nosná prepážka, ktorá oddeľuje nosné cesty, posunie na jednu stranu, čo môže spôsobiť opuch tkanív, ktoré lemujú nos. Ak je septum výrazne odchýlené, môže to narušiť normálnu nosovú funkciu. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať:

  • Časté krvácanie z nosa
  • Ťažké dýchanie

Ako si pomôcť? Na zmiernenie opuchu aplikujte nosové spreje, v závažnejších prípadoch je potrebná chirurgia.

chripka FreePik

5. Niektoré lieky

Verte či neverte, aj lieky môžu byť príčinou vašej nádchy, vrátane tých, ktoré sa užívajú na liečbu vysokého krvného tlaku, erektilnej dysfunkcie, depresie, záchvatov a iných stavov.

Ako si pomôcť: Ak máte podozrenie na vaše lieky, neprestaňte ich užívať. Porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach prechodu na iný liek s menším počtom vedľajších účinkov.

6. Nosové polypy

Za výtokom z nosa bývajú aj nosové polypy, nerakovinové výrastky na výstelke nosových priechodov alebo dutín. Bývajú spojené so zápalom, ktorý trvá viac ako 12 týždňov. Medzi ďalšie príznaky polypov patria:

  • Upchatý nos
  • Bolesť tváre alebo tlak
  • Znížený čuch

Na definitívnu diagnózu vás musí vyšetriť otolaryngológ, ktorý môže vykonať endoskopiu nosa alebo CT.

Ako si pomôcť: V závislosti od závažnosti môžu byť nosové polypy ošetrené nosovým sprejom alebo perorálnymi steroidmi, fyziologickým roztokom alebo monoklonálnymi protilátkami (ktoré sa zameriavajú na zápal). Niekedy potrebujú pacienti operáciu na odstránenie zapáleného tkaniva.

nadcha FreePik

7. Chuťová nádcha

Máte nos suchý ako púšť, kým nezačnete jesť? Ak vám výtok z nosa začne krátko po večeri, pravdepodobne máte chuťovú nádchu. Tento typ nádchy predstavuje nosovú reakciu na konzumáciu určitých jedál (obzvlášť pikantných) alebo pitie určitých tekutín, ako je alkohol.

Ako si pomôcť: Je to jednoduché. Ak dokážete identifikovať, ktoré potraviny zhoršujú váš vodnatý nos, pokúste sa im vyhnúť.

8. Senilná nádcha

Nepretržitý výtok z nosa môže byť vedľajším účinkom starnutia. Môže to znieť divne, ale senilná nádcha je vec, ktorá je bežná, keď starnete. Tento stav zhoršujú niektoré spúšťače, vrátane konkrétnych potravín, pachov alebo dráždivých látok pre životné prostredie. A čo viac, mnoho starších ľudí má chronické ochorenia a užíva viacero liekov, ktoré, ako vieme, môžu prispieť k nádche.

Ako si pomôcť: Opäť platí, že vyhýbanie sa spúšťačom môže pomôcť znížiť nádchu. Ak užívate lieky, porozprávajte sa o vedľajších účinkoch so svojim lekárom.

nadcha FreePik

9. Hormonálna nádcha

Váš nadmerne zahlienený nos môže byť tiež vedľajším produktom hormonálnych zmien. Najčastejším príkladom je tehotenstvo. Hormonálne zmeny s menštruáciou dokážu spôsobiť tzv. hormonálnu rinitídu. 

Ako si pomôcť: Našťastie, mnohé hormonálne zmeny sú len dočasné, takže váš výtok z nosa sa vyrieši prirodzene.

10. Nádcha vyvolaná studeným vzduchom

Kvapká vám nos, keď klesne teplota? Niektorým ľuďom sa zapchá nos, keď sú vystavení studenému vzduchu. Typ nealergickej rinitídy (to znamená, že neexistuje žiadna skutočná alergická učebnicová reakcia), tento stav je spôsobený teplotnými a vlhkostnými zmenami, ktoré môžu spôsobiť, že sa membrány vo vašom nose nafúknu, čo má za následok nádchu alebo upchatý nos. 

Ako si pomôcť: Kým ste vonku, môžete vyskúšať tvárovú masku, ktorá ochráni vaše dutiny pred chladnými teplotami. Našťastie, príznaky sa rýchlo stratia, akonáhle sa dostanete do tepla. 

Témy: liek lekár Polyp
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok