Obyvatelia San Marína hlasovali v referende. Schválili legalizáciu interrupcií

TA3 TASR
27.9.2021 07:33

Obyvatelia San Marína v nedeľu odhlasovali legalizáciu interrupcií, keď v referende odmietli 150-ročný zákon, ktorý ich kriminalizoval. Malá republika sa tak stala najnovším prevažne katolíckym štátom, ktorý schválil umelé prerušenie tehotenstva za určitých podmienok.

Obyvatelia San Marína hlasovali v referende. Schválili legalizáciu interrupcií
TASR/AP

Približne 77 percent voličov hlasovalo za návrh na legalizáciu interrupcií v prvých 12 týždňoch tehotenstva, vyplýva z oficiálnych výsledkov, ktoré priniesla verejnoprávna stanica San Marino RTV. Interrupcia bude legálna aj po tomto termíne, ak bude ohrozený život ženy alebo jej fyzické či duševné zdravie v dôsledku poškodenia plodu. Po referende, na ktorom sa zúčastnilo 41 percent voličov, musí teraz parlament San Marína pripraviť príslušný zákon o legalizácii.


 

San Maríno je jednou z posledných európskych krajín, v ktorých sú interrupcie zakázané za akýchkoľvek okolností. Po nedeľňajšom referende sa pridá k ďalším prevažne katolíckym štátom ako Írsko, ktoré legalizovalo interrupcie v roku 2018, a susedné Taliansko, kde sú legálne od roku 1978. V rozpore so zákonom sú naďalej na Malte a v Andorre, pričom Poľsko tento rok zaviedlo takmer úplný zákaz týchto zákrokov.

San Maríno je jednou z najstarších republík sveta. Malý mestský štát obklopený Talianskom má približne 33.000 obyvateľov. Interrupcie sú tam zakázané od roku 1865. Ženy chodia preto na tento zákrok do susedného Talianska. San Maríno pritom postupovalo pomerne pomaly pri prijímaní práv pre ženy. Právo voliť tam ženy totiž dostali až v roku 1960 a v roku 1982 prebehlo referendum za zrušenie zákona, podľa ktorého žena prišla o sanmarínske občianstvo v prípade, ak sa vydala za cudzinca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok