Niektoré krajiny G20 spochybnili efektívnosť programov ECB

TA3
6.11.2012 09:14

Niektoré krajiny skupiny G20 na stretnutí v Mexiku spochybnili účinnosť programu Európskej centrálnej banky (ECB) zameraného na skupovanie dlhopisov problémových krajín eurozóny. V pondelok o tom informoval guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco.

Niektoré krajiny G20 spochybnili efektívnosť programov ECB
SITA

"Mnoho krajín uznalo pokrok, ktorý urobila Európa, avšak niektoré z krajín G20 pochybujú o efektívnosti programu OMT (Outright monetary transactions) a Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM),“ povedal Visco v rozhovore s reportérmi po stretnutí skupiny G20. Podľa neho je ťažké vysvetliť krajinám mimo Európy, že existencia týchto nástrojov prispieva k nižším úrokovým sadzbám.

Zástupcovia najvýznamnejších svetových ekonomík sa na stretnutí v Mexiku zhodli, že potrebujú viac priestoru na splnenie cieľov pri znižovaní rozpočtových deficitov. Obávajú sa totiž spomalenia ekonomického rastu v krajinách zoskupenia G20, pričom najväčšie riziko nesie USA. Krajiny sa obávajú, že cieľ zníženia rozpočtových schodkov v rozvinutých ekonomikách o polovicu do konca budúceho roka môže negatívne zasiahnuť globálnu ekonomiku. "Zabezpečíme, aby tempo fiškálnej konsolidácie bolo vhodné pre podporu rastu," uviedli krajiny G20 v spoločnom komuniké po dvojdňovom stretnutí v Mexiku.

Na cieľoch zníženia rozpočtových deficitov sa krajiny dohodli v roku 2010 v Toronte. Tie sú však teraz pre niektoré krajiny vrátane USA nedosiahnuteľné, keďže rast ich ekonomík sa spomalil. Rozpočtový deficit USA prekročil vo fiškálnom roku 2012 už štvrtý rok po sebe 1 bil. USD, pričom sa rovnal 7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Zatiaľ čo krajina potrebuje skresať deficit, členovia G20 chcú, aby sa USA vyhli výraznému zvyšovaniu daní a výdavkovým škrtom, ktoré sú naplánované od 1. januára. Washington tieto opatrenia predstavil minulý rok, aby ukázal, že dokáže prekonať svoje fiškálne problémy. Tieto opatrenia však môžu podľa G20 stiahnuť ekonomiku USA späť do recesie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok