Psoriatici, viete sa obliekať na cvičenie? Spoznajte oblečenie, ktoré stav pokožky zhoršuje

TA3/bd
25.9.2021 14:00

Každý s viditeľným ochorením, akým je psoriáza určite rozmýšľa veľa o oblečení. Možno si strategicky vyberáte kúsky, ktoré zakryjú postihnuté oblasti pokožky, alebo také, v ktorých sa cítite najlepšie. Treba však prihliadať na najdôležitejšiu vec, aby oblečenie nezhoršovalo jej stav.

Psoriatici, viete sa obliekať na cvičenie? Spoznajte oblečenie, ktoré stav pokožky zhoršuje
FreePik

Čo je psoriáza?

Psoriáza je kožné ochorenie, ktoré sa vyznačuje svrbivými škvrnami na koži pokrytými striebristými šupinkami. Má tendenciu prichádzať a odchádzať v cykloch, od remisie k opätovnému zápalu, ak ho niečo spustí. Spúšťačom môžu byť aj niektoré druhy oblečenia. Všeobecným odporúčaním je vyhnúť sa priliehavému oblečeniu, pretože môže dráždiť pokožku.

cvicenie FreePik

Cvičenie pomáha koži aj srdcu

Pravidelné cvičenie je nielen skvelým spôsobom, ako odbúrať stres a vybudovať si sebavedomie, ale zlepšuje aj zdravie srdca. Ľuďom so psoriázou totiž hrozí zvýšené riziko kardiovaskulárnych zdravotných problémov. Treba však premýšľať o tom, čo si na športovanie obliecť. Bez ohľadu na to, v čom sa rozhodnete cvičiť, cvičebné oblečenie určite perte v pracích prostriedkoch, ktoré sú šetrné k pokožke. Na zníženie rizika podráždenia sa odporúčajú pracie prostriedky bez vône a farbív. 

psoriaza Pixabay

Voľnejšie je lepšie

Pri nákupe cvičebných topov by sa mali dámy vyhnúť tesným športovým podprsenkám, pretože sa môžu trieť o pokožku a viesť k podráždeniu. Voľnejšie oblečenie zníži trenie a jej traumu. Noste otvorené a vykrojené oblečenie, ktoré zvyšuje priedušnosť a minimalizuje kontakt medzi tkaninou a pokožkou.

TIP: Vždy si vyberajte bielu farbu oblečenia, namiesto farebného. Nosenie bezfarebných vecí minimalizuje výskyt šupiniek na oblečení, ktoré môže byť pre okolie nepríjemné až odpudzujúce.

cvicenie FreePik

Podprsenky na psoriázu

Pri nákupe športových podprseniek je ťažké uniknúť tesnému strihu. Zamerajte sa preto radšej na látku. Niektoré materiály, ako sú syntetické tkaniny a vlna, môžu spôsobiť podráždenie, a tým aj lupienku. Aby ste minimalizovali podráždenie, zvoľte bavlnenú tkaninu, ktorá je priedušnejšia a zmierňuje podráždenie od potu a vlhkosti. Pohodlné športové podprsenky sú podporné a nemávajú ani ťažké gumy ako lemy. Hľadajte látku, ktorá odvádza pot a rýchlo schne.

sport FreePik

Ak sa chcete obliecť napr. na jogu a viete, že sa nebudete veľmi potiť, zvážte oblečenie na ramienka. Je to aktuálne trendová voľba dizajnu a pokožke ponecháva veľa priestoru na dýchanie. Aj spodná časť oblečenia je dôležitá. Pokiaľ sa dá, noste čo najkratšie strihy, aby sa vám nepotili nohy a mali ste veľa vetrania. Ak chcete nohy zakryť, kúpte si voľnejšie legíny s vysokým pásom, ktoré sa vám ale nebudú šmýkať dolu a dýchajú. Voľnejší strih a priedušná rýchloschnúca tkanina sú nevyhnutnosť a pri cvičeniach s nízkou intenzitou je tento typ ideálny, aj na leňošenie po tréningu. Vyberajte si opäť z ponuky svetlých farieb vrátane bielej.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok