Progresívne Slovensko volá po dostupnom umelom oplodnení pre všetky ženy

TA3 TASR
25.9.2021 12:36

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko volá po dostupnom umelom oplodnení pre všetky ženy. Aj pre tie, ktoré žijú single. Tiež po nároku na voľno pri spontánnom potrate pre ženu a jej blízku osobu. Informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Simona Petrík
TASR/Martin Baumann

Bývalá poslankyňa Simona Petrík kritizuje, že sa debata o ženských právach sploštila výlučne na tému interrupcií. "Za posledné dva roky boli slovenské ženy vystavené až 19 pokusom na obmedzenie prístupu k bezpečným interrupciám. Ženy však v súčasnosti trápia úplne iné problémy a prebiehajúca koronakríza situáciu žien na Slovensku v mnohých ohľadoch ešte zhoršila. Preto sme v hnutí Progresívne Slovensko vytvorili balík riešení na reálne problémy a potreby žien,“ vyhlásila Petrík

PS nepovažuje súčasný interrupčný zákon za dobrý či dostačujúci. Za nástroje na zníženie počtu neželaných tehotenstiev považuje aj možnosť, aby štát hradil zo zdravotného poistenia antikoncepciu a tiež tzv. núdzovú tabletku. V rámci boja proti násiliu hovorí hnutie o novelizácii Trestného zákona a redefinícii trestného činu znásilnenia a sexuálneho obťažovania.

Choleva doplnil, že na súčasnú schôdzu parlamentu predložilo hnutie cez nezaradeného poslanca Tomáša Valáška v rámci tzv. ženského balíka povinné zverejňovanie platových rozdielov medzi mužmi a ženami na rovnakých pozíciách a vdovské dôchodky aj pre ženy, ktoré vychovali len jedno dieťa, alebo sú bezdetné. "Progresívne Slovensko chce týmito návrhmi reagovať na superkonzervatívnu väčšinu v slovenskom parlamente a naďalej bojovať za rovnosť mužov a žien," zdôraznil Valášek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok