Jablonecká eiffelovka pôjde k zemi, vyše 160 metrov vysoký komín odstrelia

TA3 TASR
25.9.2021 07:28

Komín vysoký 162 metrov, ktorý stojí v teplárenskom areáli Brandl v českom meste Jablonec nad Nisou, pôjde v sobotu dopoludnia k zemi. Železobetónový monolit s hmotnosťou 10-tisíc ton bol pritom od roku 1986 symbolom tohto mesta bižutérie.

Jablonecká eiffelovka pôjde k zemi, vyše 160 metrov vysoký komín odstrelia
Facebook.com/Jablonecká energetická

Na periférii pri vjazde do Jablonca sa týčil ako mohutný maják a vžilo sa preň označenie "jablonecká eiffelovka". Odstrel, ktorý by sa mal uskutočniť v sobotu medzi deviatou a desiatou hodinou, bude prebiehať za prísnych bezpečnostných opatrení. Už od siedmej hodiny ráno bude okolo komína vytvorená uzavretá zóna, ktorú bude celé dopoludnie strážiť 13 hliadok bezpečnostných zložiek vrátane psovodov.

Likvidácia komína je poslednou kapitolou v razantnej premene teplárenstva v Jablonci nad Nisou, ktorá sa začala v roku 2016. Mesto sa vtedy "odstrihlo" od starej mazutovej výhrevne a systému parovodov, pričom všetkých odberateľov - 4000 domácností, inštitúcií a firiem - napojilo na teplo dodávané z nových kotolní. Starý teplárenský areál na Brandli tak prestal byť využívaný. Po skončení demolácií by na jeho mieste mala vyrásť priemyselná zóna.

Na odstrel komína bude použitých celkovo 75 kilogramov plastickej trhaviny dynamitového typu. Komín sa po odstrele nezosunie zvisle k zemi, ale takzvane sa položí. Keďže v jeho tesnej blízkosti sú koľaje električky aj vlaku, musí sa položiť správnym smerom, čo v tomto prípade znamená pád na vypratané budovy v jeho okolí. 

"Tie čiastočne utlmia energiu dopadu telesa komína. Samotný pád k zemi bude trvať zhruba sedem sekúnd od samotného odstrelu," uviedol Vladimír Pravda, ktorý celú akciu riadi. Následná likvidácia sutín potrvá niekoľko mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok