Podprsenku s kosticami a jej vplyv na zdravie skúmali odborníci. Iba jeden typ žien by ju nemal nosiť

TA3/bd
24.9.2021 18:30

Pohodlie je číslo jedna, čo zákazníčky kupujúce podprsenku hľadajú. Pred rokmi explodoval predaj športových podprseniek, ktoré ženy nenosili iba na cvičenie, ale nechávali si ich na sebe po celý deň. Aj podprsenky s kosticami sú stále populárne, hoci sa diskutuje o tom, že môžu spôsobiť rakovinu prsníka.

Podprsenku s kosticami a jej vplyv na zdravie skúmali odborníci. Iba jeden typ žien by ju nemal nosiť
FreePik

Po celé desaťročia sa hovorí o prepojení medzi kosticami a rakovinou prsníka. Teóriou je, že drôt všitý do výstuže môže blokovať tok lymfatickej tekutiny, takže toxíny nie sú dostatočne vyplavené a namiesto toho sa hromadia v tele, čo vedie k rakovine. Aby sme pochopili, čo je za touto myšlienkou, začnime pohľadom na to, ako funguje lymfatický systém.

Čo je lymfatický systém?

Lymfatický systém je tvorený lymfatickými cievami, ktoré sú podobné krvným cievam, lymfatickou tekutinou a lymfatickými uzlinami. Lymfatická tekutina cirkuluje lymfatickými cievami a je bohatá na imunitné bunky známe ako lymfocyty, ktoré sú dôležité pri reakcii tela na baktérie a vírusy. Lymfatické uzliny, ktoré sú prítomné v celom tele, slúžia ako filtre pre lymfatickú tekutinu. Lymfatický systém navyše udržuje hladinu tekutín vo vašom tele a transportuje živiny z čriev do vášho krvného obehu.

podprsenka FreePik

Lymfatické kanály sú miestom, kde sa telo zbavuje baktérií, vírusov a dokonca aj rakovinových buniek. Lymfatické uzliny v podpazuší filtrujú tento„ odpad “ podobne ako filtračný kôš pokrývajúci odtok drezu, ktorý zachytáva vlasy a nečistoty, aby sa nedostali dolu potrubím. Váš imunitný systém napadne čokoľvek v lymfatických uzlinách, čo tam nemá čo robiť. Mohla by teda podprsenka s tuhými a pevnými kosticami brániť kritickému prechodu tekutiny do lymfatických uzlín?

podprsenka FreePik

Ľudia sa obávajú, že by lymfatická tekutina mohla uviaznuť v prsníku. Ak sa vaše telo „marinuje v nezdravej tekutine“, ktorá obsahuje abnormálne bunky alebo odpadové produkty, môže časom znečistiť prsník a spôsobiť problémy, ako je rakovina. Znie to vierohodne. Koniec koncov, lymfatické uzliny v podpazuší môžu byť prvým miestom, kde sa rakovina prsníka šíri. Môžete si však vydýchnuť. Faktom je, že lymfatická tekutina zostáva v obehu, aj keď máte na sebe oblečenie, ktoré vyvíja tlak na lymfatické kanály.

podprsenka FreePik

Dojčiace ženy a kostice

Mnoho laktačných poradkýň tvrdí, že pri dojčení je lepšie kostice vynechať, pretože môžu vyvíjať značný tlak na mliekovody a spôsobiť ich upchatie, ktoré môže viesť k zápalu prsníka. To zase môže znížiť produkciu mlieka. Mastitída môže tiež spôsobiť bolesť, opuch, príznaky podobné chrípke a infekciu.

Pri dojčení sa prsia veľmi menia a kostice sa tejto zmene nevedia prispôsobiť. Existuje mnoho podporných podprseniek bez drôtikov. Fit prsia je vlastne najdôležitejšia vec pri dojčení. Mamičky by sa tiež mali vyhýbať noseniu super priliehavých športových podprseniek mimo cvičenia. Ak podprsenka neustále stláča prsné tkanivo tam, kde sú žľazy produkujúce mlieko, môže to zničiť mliečne bunky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok