Podávanie rúk a koniec limitom. Nórsko sa vracia do normálu, zruší takmer všetky opatrenia

TA3 TASR
24.9.2021 16:42

Nórsko od soboty 16:00 h zruší takmer všetky zostávajúce obmedzenia proti šíreniu ochorenia Covid-19 a život v krajine sa vráti do normálu. Oznámila to v piatok premiérka Erna Solbergová, ktorú citoval internetový denník The Local.

Nemecko chystá rozsiahle obmedzenia pre nezaočkovaných, skončia aj bezplatné testy
TASR/AP

"Teraz už budeme môcť žiť takmer ako pred pandémiou. Nemyslím si však, že všetko bude celkom tak ako predtým. Myslím, si, že koronavírus nás bude ovplyvňovať po zvyšok nášho života - či už v dobrom alebo zlom," uviedla Solbergová.

Zrušenie opatrení, ako napríklad zachovávania rozstupov, odporučil Nórsky ústav verejného zdravia. Zrušia sa aj limity na počet účastníkov zhromaždení. Bistrá, bary a nočné podniky budú môcť byť otvorené aj po polnoci, napísala agentúra AP. Školy a materské školy sa vrátia do normálnej prevádzky a "podávanie rúk bude opäť povolené," uviedol s úsmevom minister zdravotníctva Bent Hie.

Ľudia s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus a tiež neočkovaní ľudia žijúci v spoločnej domácnosti s nakazeným budú však musieť byť v karanténe. Zachovaný ostane aj školský semafor a obmedzenia pre vstup do krajiny. Napriek celoštátnemu uvoľneniu opatrení budú môcť miestne samosprávy zaviesť prísnejší režim, ak si to situácia bude vyžadovať.

Nosenie rúšok v Nórsku bolo doteraz vo väčšine prípadov iba odporúčané. Povinné bolo len pre osoby nad 12 rokov v prostriedkoch hromadnej dopravy na ceste do karantény. Nórsky úrad verejného zdravotníctva zároveň vyslovene varoval pred nosením rúšok u detí mladších ako dva roky.

Nórsko je druhou severskou krajinou, ktorá ruší v podstate všetky proticovidové opatrenia. Dánsko tak urobilo 10. septembra. Takmer 70 percent obyvateľov Nórska je plne zaočkovaných proti covidu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok