Vyčkávať či kupovať investičný byt?

TA3
25.9.2021 09:00

Slováci sú známi pozitívnym vzťahom k nehnuteľnostiam. Deväť z desiatich Slovákov býva vo vlastnom byte či dome a viac ako 70 percent Slovákov vlastní nehnuteľnosť nezaťaženú hypotekárnym úverom. Dostupnosť bývania však v posledných rokoch klesá. Môžu za to najmä rastúce ceny nehnuteľností, ktoré nezastavila ani pandémia.

S otvorením ekonomiky ešte viac stúpli ceny nehnuteľností, týka sa to najmä dvoch krajov
TASR/Jaroslav Novák

O faktoroch, ktoré vplývajú na rast cien nehnuteľností a tiež o tom, či sa dnes oplatí kupovať byt na investíciu, diskutovali v relácii Investujeme Ján Pálenčár, Prezident národnej asociácie realitných kancelárií, a Andrej Slezko, Projektový manažér MFJ Consulting.

Ceny nehnuteľností rastú naprieč celým Slovenskom. V prípade Bratislavského kraja sa ceny nehnuteľností zvýšili v druhom kvartáli o 6,4 percenta oproti predchádzajúcim trom mesiacom. Podľa Jána Pálenčára môže za to najmä vysoký záujem Slovákov o kúpu nehnuteľnosti. „Rastúce ceny sú ovplyvnené najmä vysokým dopytom. Nižšia ponuka ako dopyt je zásadným faktorom, ktorý ovplyvňuje rast cien nehnuteľností. Podobný príbeh ako Bratislava prežíva dnes väčšina regiónov Slovenska. Všetky regióny, kam sa ľudia sťahujú za prácu alebo za štúdiom, rapídne rastú. Lídrom v dynamike rastu cien nie je dnes Bratislava, ale napríklad Žilina, Nitra alebo Trenčín.“

V súvislosti s rastom cien nehnuteľností sa v týchto dňoch vo veľkom skloňuje aj nedostatok a zdražovanie stavebných materiálov. Vyššie ceny stavebných materiálov ovplyvnia aj konečnú cenu bytov pre ľudí. „Tí, ktorí dnes pripravujú projekt a sú iba vo fáze rozpočtovania stavebných nákladov a určovania cenníkov, môžu situáciu ešte chvíľu sledovať. Predpoklad ale je, že ceny stavebných materiálov sa už na pôvodnú úroveň nevrátia. To môže mať, a pravdepodobne to bude mať, negatívny dopad na konečné ceny bytov,“ myslí si Slezko.

Pálenčár je napriek tomu presvedčený, že aj dnes je správny čas na kúpu nehnuteľnosti. „Nehnuteľnosti sú jedny z najbezpečnejších investícií, z dlhodobého hľadiska ich ceny kontinuálne rastú. Svojim klientom, ktorí chcú investovať do nehnuteľnosti odporúčam, nech tak urobia. Je ale dôležité, aby sa na investičnú nehnuteľnosť nepozerali cez svoju optiku, ale cez optiku čo najširšej skupiny možných nájomcov, prípadne budúcich kupujúcich, ktorí by mohli mať o túto nehnuteľnosť záujem.“

Kúpa bytu či domu nie je jediná možnosť, ako investovať do realít. Aj preto sa čoraz viac ľudí zaujíma o realitné fondy. Do realitných fondov je možné investovať už od niekoľkých desiatok eur, v prípade realitných fondov pre kvalifikovaných investorov ide o vstupný kapitál na úrovni 50 až 100-tisíc eur. Realitné fondy investujú do veľkej miery do lokálnych aktív a investori tak prispievajú k rozvoju samotného regiónu. Vyznačujú sa stabilnými výnosmi, ktoré sa dlhodobo nachádzajú nad úrovňami inflácie v krajine. V prípade výkonnejších fondov pre kvalifikovaných investorov sa výnosy pohybujú na úrovni 8 až 10 percent ročne.

Viac sa dozviete v našej relácii Investujeme:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok