Prípadov sebapoškodzovania je čoraz viac, psychológovia prichádzajú s krabičkou bezpečia

TA3 TASR
24.9.2021 15:42

Na linkách pomoci občianskeho združenia IPčko stúpol počet kontaktov so sebapoškodzovaním. Psychológovia preto vytvorili Krabičku bezpečia, ktorá môže pomôcť odbúrať úzkosť a zvládnuť ťažkosti.

depresia smútok samovražda 1140px (TASR)
TASR

Občianske združenie na svojich linkách od začiatku roka zaznamenalo 3971 rozhovorov, v ktorých sa spomína sebapoškodzovanie, čo je podľa slov psychológov až trojnásobný nárast takýchto kontaktov.

"Sebapoškodzovanie je správanie, pri ktorom človek ubližuje sám sebe. Zvyčajne je to spôsob, ktorým sa vyrovná s ťažkými, náročnými alebo znepokojujúcimi myšlienkami a pocitmi. Mladí ľudia sa z hľadiska vývinovej psychológie nachádzajú v náročnom životnom období, ktoré je sprevádzané mnohými zmenami, vývinovými úlohami a potrebami, ale nemajú ešte dostatok životných skúseností na zvládanie ťažkých situácií, preto sa u nich často objavuje tendencia k extrémnemu riešeniu, ktorým môže byť napríklad sebapoškodzovanie," priblížila špeciálna pedagogička a poradkyňa na Krízovej linke pomoci Zuzana Juráneková.

Odborníci z IPčka preto vytvorili Krabičku bezpečia, ktorá môže pomôcť tínedžerom, ako aj ich rodičom. Naplnená je rôznymi predmetmi, ako napríklad zdravotnícky materiál na ošetrenie rán a informácie o prvej zdravotnej pomoci, komunikačný nástroj pre rodičov a deti vo forme kariet, antistresové maľovanky, plyšový medveď, informačné materiály so zoznamom psychologických techník či zápisník.

"Krabičku bezpečia sme vytvorili preto, aby sa stala osobným a bezpečným nástrojom pomoci pre mladých ľudí, po ktorom siahnu vo chvíľach, keď im je ťažko, ale aj vtedy, keď sa cítia dobre," objasnil zakladateľ a programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko a tiež psychológ Marek Madro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok