Covid-19 by mohli liečiť protilátkami lamy. Vyzerá to sľubne, tvrdia britskí vedci

TA3 ČTK
25.9.2021 07:00

Vedci sa domnievajú, že protilátky, ktoré si vytvárajú lamy, by mohli byť účinné pri liečbe ochorenia Covid-19. Liečba založená na lamích protilátkach bola zatiaľ vyskúšaná na hlodavcoch a tieto prvotné testy preukázali ich značný potenciál.

Lamie protilátky
TASR/AP (ilu)

Podľa BBC to uviedli odborníci z výskumného Inštitútu Rosalindy Franklinovej v anglickom grófstve Oxfordshire. Na základe vzorky odobranej od jednej z lám dokázali vedci vytvoriť protilátky, ktoré prirodzene vznikajú v reakcii na infekciu v lamích organizmoch a v tele tiav. Tieto protilátky sú menšie a jednoduchšie, ako tie ľudské. Ich výhoda tkvie predovšetkým v tom, ako silno sa dokážu na vírus naviazať.

Hlodavce sa zotavili

Lamie protilátky sa rovnako ako tie ľudské prichytia a naviažu na vírusy či baktérie, ktoré napadnú telo. Táto väzba pomyselne vírus označí červenou zástavkou a umožní zbytku imunitného systému, aby sa zameral na jeho zničenie.

Vedci vkladajú do lamích protilátok nádej TASR/AP (ilu)

Hlodavce s covidom, ktorým lamie protilátky vpichli do tela pomocou nosového spreja, sa celkom zotavili v priebehu šiestich dní, uviedol James Naismith, vedúci vedecký pracovník a riaidteľ Inštitútu Rosalindy Franklinovej. Keď bude tento spôsob liečby otestovaný na ľuďoch, mohli by byť protilátky podávané vo forme nosného spreja takisto aj ľudským pacientom.

Imunologička Sheen Cruickshanková z Manchesterskej univerzity však podotkla, že skôr, ako sa začne testovanie na ľuďoch, bude potrebných viac dát ohľadom účinnosti a bezpečnosti tohto typu liečby. "Avšak je to veľmi sľubné a fakt, že by to mohlo byť lacné a mať jednoduchšie použitie je plus," dodala Cruickshanková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok