Študenti vysadili prvú spomienkovú lipu. Symbolicky dýcha za obete pandémie

TA3 TASR
24.9.2021 12:48

V areáli Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici vysadili prvú spomienkovú lipu pre obete pandémie Covid-19. Oficiálne tým odštartovali celoslovenský projekt budovania unikátnych Živých pietnych miest na pamiatku vyše 15-tisíc obetí.

Lipa tak symbolicky „dýcha“ za obete pandémie ochorenia Covid-19. Výsadba týchto drevín má pokračovať po celom Slovensku. Informovala o tom Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja. „Na mnohých miestach vysadíme unikátne spomienkové lipy, ktoré budú symbolicky žiť a dýchať za zosnulých. Nový koronavírus zastavil dych len na Slovensku vyše 15.000 ľuďom a, bohužiaľ, každý deň sa počet obetí zvyšuje. Zaslúžia si našu úctu. Tragické následky pandémie vidíme vo všetkých oblastiach spoločnosti a v našich životoch. A na to, akí sme zraniteľní, krehkí a mnohokrát aj slabí, nesmieme nikdy zabudnúť,“ uviedla Lenka Straková z OZ Skutočné obete, ktorá sama prišla o 57-ročnú mamu.

„Myšlienka výsadby líp, ktoré sú živým mementom, nás oslovila. Náš kraj patril v pandémii k najpostihnutejším. Líp budeme vysádzať viacero, prvú sadíme práve pri zdravotníckej škole. Jej študenti sú naša nádej, že v budúcnosti budeme krízové situácie zvládať ľahšie, profesionálnejšie a hlavne s čo najmenšími stratami,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

„Dnes sme vysadili lipu ako memento pre všetky generácie po nás, podobne ako sa v minulosti stavali morové stĺpy na pripomienku veľkých epidémií. Aby všetci spomínali a vedeli, že aj v 'super modernej' dobe nás môže ohroziť globálna pandémia a môže nám zobrať to najvzácnejšie – život náš alebo našich blízkych,“ reagoval krajský poslanec BBSK a iniciátor projektu v kraji Martin Turčan.

Podľa OZ Skutočné obete má výsadba pokračovať v Žiline, Čadci, Košiciach, Senci, Púchove, Prešove, Zlatých Moravciach, Nových Zámkoch, Michalovciach, Trenčíne či v Hrušove.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok