Diaľničná spoločnosť zakázala používať skruž zo zrúteného mostu

TASR, TA3
5.11.2012 16:16

Pád rozostavaného mosta v Kurimanoch zapríčinila zlá podporná konštrukcia. Povedal to minister dopravy Ján Počiatek po zasadnutí krízového štábu. Všetky stavby, kde sa podobné lešenie používa, prikázal okamžite zastaviť.

"To je neakceptovateľné. Vyšetrovanie bude dôkladné a uvidíme, kde presne a kto pochybil," konštatoval šéf rezortu dopravy na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ministerstvo dopravy tak celoplošne zakázalo využívať tento typ dočasnej podpornej konštrukcie pri výstavbe akýchkoľvek stavieb na Slovensku. Zároveň vyzvalo dodávateľa stavby, ktorým je konzorcium firiem Váhostav – SK a Bögl a Krýsl, aby poškodených po páde mosta odškodnilo. V prípade, že toto odškodnenie nebude dostatočné, vláda SR je podľa Počiatka pripravená do tohto procesu vstúpiť a odškodniť ľudí.

Rezort dopravy chce zároveň skúmať cenové rozdiely, ktoré v súčasnosti sú pri takýchto dočasných podporných konštrukciách. "Aby sme vedeli vylúčiť, ale aj potvrdiť možnosť, že cena má vplyv na kvalitu výstavby," dodal Počiatek.

Plná zodpovednosť za nešťastie je však podľa šéfa rezortu dopravy na strane dodávateľa stavby. Ministerstvo tak v súčasnosti analyzuje aj sieť subdodávateľov, ktorí sa na výstavbe mosta podieľali. Dielo je však sčasti vybudované, ministerstvo tak zhotoviteľa vyzvalo, aby do utorka (6. 11.) predložil technologické postupy, ktoré boli použité pri trvalých konštrukciách. "Otázka je, v akom sú stave. Možno je nutné urobiť nejaké kroky, aby boli zabezpečené trvalé objekty," vysvetlil Počiatek.

Tieto technologické postupy budú následne zauditované externými znalcami. V stredu (7. 11.) má byť celý plán technologických postupov predstavený hasičom a vyšetrovateľom a následne ministerstvo rozhodne o ďalších krokoch.

Tlačová beseda ministra dopravy Jána Počiatka po zasadnutí krízového štábu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok