Koho nezabila vojna a nálety, zabíja koronavírus. V Idlibe nemajú niektorí ani na rúška

TA3 ČTK
25.9.2021 11:00

Epidemická situácia v severozápadnej sýrskej provincii Idlib sa rýchlo zhoršuje. Od začiatku augusta sa tam celkový počet nakazených koronavírusom zdvojnásobil na 61-tisíc. Denne teraz pribúda aj 1500 infikovaných, počas nedele zomrelo 34 ľudí. V krajine spustošenej vojnou však niektorí ľudia nemajú ani na rúška.

Sýria
SITA/AP (ilu)

Podľa agentúry AP sú zdravotnícke zariadenia vyťažené. V Idlibe žijú asi štyri milióny ľudí, z ktorých sú mnohí Sýrčania, ktorí utiekli pred bojom z iných častí krajiny. Idlib je v rukách opozičných a radikálnych skupín, a do boja s epidémiou sa zapojili záchranári z organizácie Biele prilby, ktorá v minulosti pomáhala vyvážať zranených a mŕtvych z bojísk. 

Mnoho nemocníc v Idlibe je zbombardovaných a za desať rokov občianskej vojny odtiaľ odišlo množstvo lekárov a ošetrovateľov. Oficiálne údaje o viac ako 1500 nových prípadoch denne sa považujú za podhodnotené, pretože mnoho nakazených nie je zachytených.

Ak nepracujú, nejedia

"To, čo sa tu deje, je katastrofa," oznámil tento týždeň zväz idlibských lekárov, keď požiadal o pomoc zahraničné organizácie. Jednotky intenzívnej starostlivosti v provincii sú vyťažené, pacientom sa nedostáva kyslíka a očkuje sa pomaly. Polovica nemocnice a kliník je zničená bombardovaním a už pred pandémiou hrozil tamojšiemu zdravotníctvu kolaps. Situáciu zhoršuje chudoba, tisíce ľudí žijú v preplnených táboroch, v ktorých nie je možné zabezpečiť ani pravidelné umývanie rúk.

Idlib a časť susedného Halabu (Aleppa) majú v rukách radikáli hlásiaci sa k Al-Káide, ktorí od augusta musia riešiť nástup epidémie spôsobený rýchlo sa šíriacim variantom delta. K nákaze prispeli zhromaždenia počas moslimského sviatku Íd al-adhá, ktorý tento rok pripadol na záver júla.

Situácia sa horší aj v oblastiach, ktoré kontroluje vláda alebo sýrski Kurdi, ale v Idlibe je to podľa všetkého najhoršie. Radikáli preto uzavreli časť trhovísk, prinútili reštaurácie podávať jedlo iba vonku a odložili o týždeň otváranie škôl. Väčšina obyvateľov sú príležitostní robotníci, ktorí si nemôžu dovoliť neísť do práce, takže nie je možné vyhlásiť uzáveru. "Ak nepracujú, nejedia." hovorí o situácii väčšiny ľudí v Idlibe tamojší občan Ahmad Saíd, podľa ktorého si niektorí nemôžu dovoliť ani kúpiť rúška. 

Zažili oveľa horšie veci, ako je vírus

Panuje únava z dlhého konfliktu a podľa opozičného aktivistu Salvu Abdara Rahmána si ľudia "zvykli na smrť". "Tých, ktorých nezabila vláda a ruské nálety, teraz zabíja koronavírus," povedal. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je v Idlibe aspoň jednou dávkou začkovaných 2,5 percenta občanov, v auguste do provincie dorazilo 350-tisíc dávok čínskej očkovcej látky.

Situáciu komplikujú nové boje, ktorými sa prerušil relatívny pokoj 18-mesačného prímeria. Pri náletoch a delostreleckej paľbe v minulých týždňoch zomrelo alebo bolo zranených množstvo ľudí. Doktor  Muhammad Abdalláh z nemocnice Ziráa si myslí, že vrchol epidémie ešte len príde. Pre mnohých ľudí v Idlibe je nákaza to najmenej, čo ich trápi. "Zažili sme omnoho horšie veci, ako je koronavírus. Nebojíme sa ho," hovorí Alí Dalátí, ktorý pracuje na trhovisku, ale rúško nemá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok