Stále vás smädí, stúpa vám tlak? Spoznajte nebezpečné znaky, že jete príliš veľa soli

TA3/bd
24.9.2021 09:30

Sodík je zásaditý minerál, kľúčový na udržanie rovnováhy tekutín v našom tele. Slúži aj na prenášanie nervových impulzov a podporu správnych svalových kontrakcií. Príliš veľa sodíka vo vašej strave môže poškodiť tieto funkcie a celkové zdravie. Ako spoznať, že ste "presolení"?

Stále vás smädí, stúpa vám tlak? Spoznajte nebezpečné znaky, že jete príliš veľa soli
FreePik

1. Ste stále smädní

Sami dobre viete, že pri konzumácii slaných jedál sa cítite v ústach vyprahnuto. Prečo sa to deje? Keď koncentrácia krvi začne stúpať (napríklad vďaka zvýšeniu rozpustených látok, ako je napríklad sodík), mozog a obličky začnú pracovať na obnovení rovnováhy. Aktivuje sa napríklad antidiuretický hormón, aby si telo zachovalo tekutiny, ktoré pomáhajú zriediť množstvo sodíka. Nervové signály vtedy vyvolajú sucho, aby podporili pocity smädu.

Tip: Soľ a sodík nie sú to isté. Stolová soľ je vyrobená z chloridu sodného, nielen zo sodíka. Čajová lyžička soli obsahuje asi 2,3 gramu sodíka.

soľ FreePik

2. Cítite sa nafúknutí

Všimli ste si, že sa vám okolo brucha vytvorí na chvíľu pneumatika po slanom jedle? Čím viac sodíka totiž skonzumujete, tým viac vody v sebe udržíte v dôsledku osmózy. Aj keď sa to môže zdať nelogické, ale voda dokáže soľ z tela vyplaviť, takže sa rehydratujte. Ak teda chcete bojovať s pocitom nafúknutého brucha, pite veľa vody, choďte na prechádzku po slanom jedle alebo si dajte čaj s citrónom.

3. Domáce jedlo chutí nevýrazne

Soľnička nie je hlavným vinníkom vysokého príjmu sodíka na svete. Väčšinu z našej spotreby sodíka tvorí skôr sodík, ktorý sa nachádza v spracovaných a balených potravinách (napríklad konzervované polievky, mrazené jedlá a slané pochúťky).

krvny tlak FreePik

Vystavenie sa vyprážaným, šťavnatým alebo príliš soleným jedlám môže spôsobiť, že si vaše chuťové poháriky zvyknú na určitú úroveň soli. Výsledok? Domáce jedlá chutia nevýrazne-pravdepodobne to spôsobí, že sa opäť uchýlite k jedlu z reštarácie, alebo si budete doma jedlo presoľovať. Vyvoláte tým akýsi začarovaný kruh.

4. Stúpa vám krvný tlak 

Soľ nie je jediná vec, ktorá môže ovplyvniť krvný tlak. Ovplyvňuje ho aj genetika, stres, hmotnosť, príjem alkoholu a úroveň fyzickej aktivity. Veľkú úlohu však môže hrať chronická konzumácia potravín s vysokým obsahom sodíka.

jedlo sol restauracia FreePik

Nadmerný príjem sodíka podporuje retenciu objemu, ktorá je hlavným faktorom vysokého krvného tlaku alebo hypertenzie. Všetka táto extra tekutina môže vyvíjať tlak na cievy, ktorý môže časom brániť normálnemu prietoku krvi. Rovnako tak brániť toku kyslíka do orgánov, čo znamená ťažšie pumpovanie srdca a problémy obličiek obnoviť rovnováhu tekutín a elektrolytov. Dlhodobá nekontrolovaná hypertenzia predisponuje jednotlivcov k zvýšenému riziku mŕtvice, infarktu, srdcového zlyhania a chronického ochorenia obličiek. Nekontrolovaná hypertenzia môže zvýšiť riziko demencie alebo kognitívnych porúch.

Tip: Zdravý krvný tlak je nižší ako 120/80 mm Hg. Prvé číslo, nazývané systolický TK, predstavuje množstvo tlaku počas kontrakcie srdca. Druhé číslo, nazývané diastolický TK, predstavuje množstvo tlaku, keď sa srdce medzi údermi uvoľní.

soľ FreePik

Koľko soli je príliš?

Odporúča sa konzumácia menej ako 2 300 miligramov sodíka denne. To je množstvo len v jednej čajovej lyžičke kuchynskej soli. Aj toto číslo však môže byť vysoké. Ideálny príjem soli predstavuje asi 1 500 miligramov sodíka denne, obzvlášť pre tých, ktorí majú vysoký krvný tlak. Na porovnanie, iba jedna šálka konzervovanej potraviny môže mať až 650 miligramov sodíka, čo je takmer polovica odporúčaného príjmu na celý deň.

nakupovanie FreePik

Ako znížiť príjem sodíka

1.Hľadajte skryté zdroje soli

Viete, že zemiakové lupienky bývajú bohaté na sodík, ale existuje aj veľa menej známych zdrojov. Ak sa snažíte obmedziť príjem sodíka, dajte si pozor na nasledujúce:

  • Chlieb, rožky
  • Paradajkové omáčky 
  • Raňajkové cereálie
  • Kečup
  • Pripravené šalátové dresingy

2. Kontrolujte nutričné etikety

Potravina sa považuje za jedlo s nízkym obsahom sodíka, ak má v jednej porcii menej ako 140 miligramov sodíka. Vždy si prečítajte výživové hodnoty tovaru, ktorý idete kupovať. To sú tie informácie napísané drobnými písmenami. Dajte s tú námahu, aby ste ich rozlúštili, ak treba. 

3. Vymeňte soľ za korenie

Aj keď soľnička nie je naším nepriateľom, nie je na škodu obmedziť jej používanie, ak máte tendenciu soliť jedlo pri domácom varení. Nenechávajte ju zbytočne na kuchynskom stole. Môžete po nej siahnuť pri obede alebo večeri len zo zvyku, aj keď jedlo soľ nepotrebuje. 

TIP: Soľ vymeňte na korenie a bylinky, ako je bazalka, rozmarín, paprika a kurkuma. Pridanie aromatických látok, ako je cesnak, cibuľa, šalotka a pór, dodá jedlu chuť aj bez soli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok