V Rusku zahynulo päť horolezcov. Záchranári zasahovali pri teplote mínus 20 stupňov

TA3 TASR
24.9.2021 10:33

Na Elbruse, najvyššej hore Ruska a pohoria Kaukaz, zahynuli piati horolezci. Záchranárom sa z hory podarilo zachrániť 14 ľudí.

Ruské média už skôr informovali o tom, že skupina 23 horolezcov uviazla na Elbruse vo výške 5400 metrov nad morom pre nepriaznivé počasie a požiadala o pomoc.

Ruské ministerstvo pre výnimočné situácie neskôr upresnilo, že išlo o skupinu 19 ľudí. Záchranárom sa najskôr na hore podarilo nájsť osem ľudí, z nich traja boli bez známok života. Neskôr na hore našli ešte deväť preživších horolezcov.

"Počas operácie záchrany skupiny alpinistov na hore Elbrus sa nám podarilo zachrániť 14 ľudí, ktorých sme pomocou ratrakov evakuovali na lúku Azua, kde si ich prevzali záchranári. Nanešťastie päť ľudí zahynulo," uviedlo ministerstvo.

Jeden zo zachránených horolezcov Dmitrij Parachin ruským médiám porozprával, čo presne sa na Elbruse odohralo. "Zablúdili sme. Spadli sme a asi 100 metrov sme sa kĺzali po ľade, na ktorý sme sa cepínmi nedokázali nijako prichytiť. Jeden z chlapcov si zlomil nohu. Okamžite sme hlásili SOS ministerstvu pre výnimočné situácie a oznámili sme im našu polohu," uviedol Parachin, podľa ktorého záchranári na miesto dorazili asi o 23.00 h miestneho času.

Ruské ministerstvo pre výnimočné situácie uviedlo, že záchrannú operáciu už ukončili. Celkovo sa do nej zapojilo 69 ľudí a 16 kusov techniky.

Rezort okrem toho zdôraznil, že záchranná skupina musela zasahovať v ťažkých podmienkach na ťažko dostupnom mieste vo výške presahujúcej 5000 metrov, a to pri vetre 40 – 70 metrov za sekundu a teplote mínus 20 stupňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok