Počasie vyšlo. V tokajských vinohradoch začali so zberom, vyzerá to na dobrý ročník

TA3 TASR
24.9.2021 09:41

So zberom hrozna začali v uplynulých dňoch vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Úroda sa podľa vinára Jaroslava Ostrožoviča z Veľkej Tŕne javí kvalitou ako dobrá, nabieha aj tvorba cibéb, ktoré sú základom pre výrobu putňových vín.

Počasie vyšlo. V tokajských vinohradoch začali so zberom, vyzerá to na dobrý ročník
TASR/Roman Hanc

„Čo sa týka kvality úrody, vyzerá veľmi slušná, keďže sme mali pekne rozdelené zrážky v priebehu celého roka, takisto sme mali pekné leto. Všetko záleží už teraz na jeseni, takže dúfajme, že to babie leto, ktoré sa zatiaľ ukazuje veľmi sľubne, by sa mohlo podpísať pod dobrý ročník 2021,“ uviedol.

S oberačkou odrody muškát žltý začali vo firme tento týždeň, oproti bežným rokom išlo o oneskorenie asi o 14 dní. „Bola veľmi dlhá zima, pomalá jar, už kvitnutie viniča meškalo asi desať dní, takže už to bola v podstate jarná záležitosť. Leto bolo super, ale nedobehli sme to jarné meškanie,“ vysvetlil vinár. Zber hrozna bude pokračovať odrodami furmint a lipovina.

Pre výrobu povestných tokajských putňových vín bol podľa Ostrožoviča z pohľadu zrážok vynikajúci prelom augusta a septembra. „Padli nám zrážky, ktoré sú nutné na tvorbu cibéb, nabieha nám pekné babie leto a už je aj vidno na určitých lokalitách, hlavne na odrode furmint a muškát žltý, že tvorba cibéb nabieha. Takže uvidíme, či sa rok 2021 podpíše pod putňové víno,“ dodal. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.

Oberačka vo firme, ktorá vyrába ľahké svieže aj putňové vína, trvá zhruba osem až desať týždňov. „Takmer denne oberáme niekde v počte 15 - 20 ľudí,“ konštatoval Ostrožovič.

Témy: Tokaj víno
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok