Doplňte živiny zdravými semienkami: Chia namiesto zeleniny, ľanové nahradia ryby

TA3/zm
24.9.2021 08:00

Drobné semienka a pritom toľko ukrytej sily v nich. Niektoré druhy by ste rozhodne mali zaradiť na svoj jedálny lístok, pretože dokážu výborne nahradiť živiny z potravín, ktoré možno bežne na tanieri nemávate.

Doplňte živiny zdravými semienkami: Chia namiesto zeleniny, ľanové nahradia ryby
Pexels/Miguel Á. Padriñán

Semiačka nie sú len na ozdobu, dokážete nimi telu dodať potrebnú dávku vlákniny, omega 3 mastných kyselín, rôznych vitamínov či minerálov. Tieto jadierka by ste mali pridať na váš nákupný zoznam.

Chia ako zdroj vlákniny

Už Inkovia, Mayovia a Aztéci poznali účinky chia semienok, ktoré na pohľad pripomínajú mak. V ich jazyku chia znamená sila, a presne to vám drobné čierne zrnká prinesú, ak ich začnete pravidelne konzumovať.

Malé zrnká obsahujú množstvo proteínu a minerálov, ale sú najmä výborným zdrojom vlákniny. Ak nie ste fanúšikom zeleniny a nedokážete zjesť potrebnú dávku denne, môžete rovnaký efekt dosiahnuť pomocou chia semienok. Skvele chutia pridané do ranného smoothie, ale dá sa z nich pripraviť aj množstvo koláčov, najmä ak pohľadáte vegánske alebo raw recepty.

Denná dávka by nemala presiahnuť 15 gramov a nejedávajte ich po večeroch, inak by ste mohli trpieť nespavosťou.

Ľanové semienka namiesto rýb

Ak sa ryby na vašom jedálničku príliš často nenachádzajú, skúste tam doplniť aspoň ľanové semiačka, ktoré sú podobne bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Tieto zdravé tuky sú prospešné najmä pre srdce.  

Ľan je tiež zdrojom vlákniny, a keď ho pomeliete má príjemnú orieškovú príchuť, takže ho môžete pridávať do najmä do sladkých pokrmov.

Quinoa nahradí mäso

Počas posledných rokov sa quinoa stala obľúbenou prílohou, ktorá nahradí napríklad ryžu, ale je skvelá aj do šalátov. Okrem zdravej stravy sa táto ingrediencia často objavuje aj v receptoch pre vegetariánov a vegánov, ktorí ňou nahrádzajú prísun bielkovín, ktoré by inak získali z mäsa. Jeden pohár quinoi obsahuje až 8 gramov proteínov. Tieto zrnká potešia aj celiatikov, keďže quinoa neobsahuje lepok.

Udržiava tiež zdravé kosti a srdce, je prevenciou pred cukrovkou a podporuje trávenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok