Aromatizovaný jablčný džem, tento recept vyskúšajte

Aromatizovaný jablčný džem, tento recept vyskúšajte Zdroj foto: Pixabay

Džemy pripravujeme zvarením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. Aromatizovaný jablčný džem nie je výnimkou. Prinášame vám recept.

Aromatizovaný jablčný džem

Džem sa odlišuje od lekváru tým, že by mal obsahovať kúsky ovocia. Ovocie na jeho prípravu by preto nemalo byť prezreté, aby jednak rôsolovatelo, jednak aby si varením uchovalo kusovitosť. Pred varením sa musí ovocie presladiť, čo sa dosiahne presýpaním ovocia s cukrom niekoľko hodín pred varením. Presladením sa zníži čas varenia.

Keďže jablčný džem je nevýrazný, preto ho dochucujeme pomarančovou šupkou alebo pomarančovou esenciou. Použité jablká majú byť neprezreté, najlepšie padané, kyslé a tvrdé. Umyté jablká ošúpeme, rozpolíme, odstránime jaderníky a polovice rozdelíme na dve alebo viac čiastok podľa veľkosti jablka. Ošúpané jablká ponoríme do okyslenej vody kyselinou citrónovou, aby na vzduchu nezhnedli.

Bedľa vysoká: Tieto recepty z nej si zamilujete

Ak máme celú dávku jabĺk ošúpanú, jablká z vody vyberieme, necháme odkvapkať, odvážime a presypeme práškovým cukrom. Na 1 kg jabĺk pridáme 0,6 až 0,8 kg cukru a necháme presladzovať do nasledujúceho dňa, alebo aspoň 8 hodín.

Súčasne si pripravíme tenké plátky z pomarančovej šupky (2 až 3 mm hrubé a okolo 15 mm dlhé). Umyjeme ich pod tečúcou vodou a asi 10 minút povaríme v nevyhnutnom množstve vody. Potom pridáme na šupku z 1 pomaranča 2 polievkové lyžice cukru a zo šupiek s vodou a cukrom uvaríme hustý sirup, ktorý necháme stáť do nasledujúceho dňa. Šupka z jedného pomaranča stačí na 2 až 3 kg ošúpaných jabĺk.

Jablčný džem potom varíme tak, že do teflónovej panvice alebo do plytkého kastróla (vhodné sú dva) naberieme niekoľko naberačiek jabĺk spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť zo začiatku pod pokrievkou a potom za dôkladného miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a rôsolovacia skúška nie je pozitívna. Ak sú jablká málo kyslé, môžeme pridať kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu. Jednotlivé várky vlejeme do väčšieho hrnca, kde sa zloženie všetkých várok vyrovná a scelí, takže potom plníme džem s rovnakou akosťou a cukornatosťou.  Džem plníme do fliaš ešte horúci a dobre uzavrieme.