Ekonomika sa oživuje pomalšie. Očakáva sa však rast HDP o 3,7 %

TA3
22.9.2021 16:35

Slovenská ekonomika sa pre tretiu vlnu pandémie oživuje pomalšie, ale rásť by mala aj naďalej. Analytici na ministerstve financií odhadujú, že hrubý domáci produkt vzrastie o 3,7 %. Vplyv koronavírusu na ekonomiku a zamestnanosť by mal byť miernejší ako na konci minulého roka.

Vplyv tretej vlny

"Oživenie ekonomiky koncom roka stlmí tretia vlna pandémie. Spotreba domácností v štvrtom kvartáli klesne o necelé dve percentá a zasiahnuté tak budú najmä sektory ubytovania, stravovania, rekreácie a kultúry. Priemysel ale zostane odolný, vďaka čomu HDP klesne len o 0,1 %. Priemerná nominálna mzda sa v tomto roku na Slovensku taktiež zvýši o 5,4 %," uviedol v stredu rezort financií.

Vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii trh práce v druhom štvrťroku tohto roku znova naštartoval tvorbu pracovných miest. Oproti prvému kvartálu si prácu našlo o niečo viac ako 18.000 ľudí a zamestnanosť sa zvýšila naprieč všetkými odvetviami.

Odhad nezamestnanosti

IFP očakáva, že miera nezamestnanosti tak v roku 2021 len mierne presiahne sedem percent a v ďalších rokoch začne postupne klesať. V roku 2022 by mala miera nezamestnanosti dosiahnuť 6,7 % a výrazný pokles v ďalších rokoch bude podporený investíciami z plánu obnovy.

V prognóze IFP predpokladá, že v roku 2022 dosiahne rast HDP 4,2 %, k čomu prispejú najmä investície z plánu obnovy a obnovená spotreba domácností. Neistota okolo pandémie už nebude taká výrazná a firmy sa tak nebudú obávať opäť investovať. Celkové investície v ekonomike tak podľa prognózy stúpnu medziročne takmer o 17 %. Nominálne mzdy budú v budúcom roku rásť na úrovni 5,5 %. V roku 2023 rast ekonomiky zrýchli na 5 %, a to najmä pre dočerpávanie eurofondov z končiaceho programového obdobia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok