Zažeňte chuť na sladké: Maškrty sú závislosť a zvyk, takto sa ich dokážete zbaviť

TA3/zm
23.9.2021 16:00

Neustála chuť na sladké má podľa odborníkov na stravu dva dôvody. Jeden je klasická závislosť a druhý zvyk. Dobrá správa však je, že oba sa dajú odstrániť, ak to s maškrtami preháňate.

Zažeňte chuť na sladké: Maškrty sú závislosť a zvyk, takto sa ich dokážete zbaviť
Pexels/ROMAN ODINTSOV

Americkí vedci zistili, že sladkosti sú ako droga, a tak za chuť na ne môže náš mozog. Žiaľ, prevažne majú tento problém najmä ženy. Vypestovať si závislosť na maškrtách je podobné, ako keď si telo žiada kofeín.  

Sladká droga

Cukor zvyšuje hladiny serotonínu v mozgu, čo je hormón šťastie. Aj preto mnohé ženy siahajú po koláčiku či čokoláde práve v situáciách, kedy s nervózne či nešťastné a podvedome tak chcú telu vyvolať pocit radosti. Ak im ho sladkosť poskytne, nie je to výmysle, ale fakt. A za týmto faktom potom stojí závislosť.

Podobne ako pri drogách, aj pri sladkostiach si telo látku žiada, a ak mu ju neposkytnete, máte doslova abstinenčné príznaky, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu naozaj prejaviť ako triaška a nadmerné potenie. Problém je, že po takomto excese si telo pýta až trojnásobnú dávku sacharidov, aby sa uspokojilo.

Nezdravý zvyk

Druhá skupina žien, ktorá si na sladkom vypestovala závislosť, sú dámy maškrtiace zo zvyku. Tento typ závislosti odkľúčujete veľmi jednoducho. Ak si dávate v rovnakom čase koláčik, napríklad ku káve, alebo v rovnakej situácii čokoládu, povedzme k večernému filmu, potom netúžite o cukre ako takom, ale túžite po svojich rituáloch. Ale čo s tým?

Odbúrajte zlozvyky

V oboch prípadoch závislosti na sladkostiach sa môžete riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami, a obmedziť tak konzumáciu maškŕt. Ako prvé by ste mali začať pravidelne a bohato jesť, aby telo dostávalo kvalitné sacharidy a energiu. V takom prípade nesiahnete po prvom keksíku len preto, lebo pociťujete hlad. K vyváženej strave patrí aj dostatočný pitný režim.

Druhý krok, ako obmedziť sladké, je o niečo náročnejší. Bude stáť na vašej pevnej vôli. Pripravte si vopred zoznam potravín, ktoré nakúpite. Môže obsahovať aj nejaké dobroty, ale keď budete dávať na papier jednotlivé potraviny, samy uvidíte, či sladkosti netvoria príliš veľký objem a položku nákupu. Logicky, ak ich nenakúpite a nebudete mať doma tajné a bohaté zásoby, ani ich toľko nezjete. Navyše, pri premyslenom nakupovaní viete nezdravé dobroty nahradiť zdravšími alternatívami.

Témy: dieťa Droga
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok