Zdravotníctvo v Afganistane je na pokraji zrútenia, môže dôjsť k humanitárnej katastrofe

TA3 TASR
22.9.2021 15:13

Svetová zdravotnícka organizácia vydala v stredu poplašné vyhlásenie o situácii v Afganistane. "Zdravotný systém v Afganistane je na pokraji zrútenia," oznámili po návšteve afganskej metropoly Kábul šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a regionálny riaditeľ Ahmad Manzarí.

 "Ak sa bezodkladne nepodniknú kroky, krajina bude čeliť bezprostrednej humanitárnej katastrofe," uviedli predstavitelia. Keďže po augustovom prevzatí moci v krajine radikálnym hnutím Taliban prestali do Afganistanu prúdiť peniaze v rámci humanitárnej pomoci, tisíce zdravotníckych zariadení už nemajú financie na potrebné materiály ani na platy zamestnancov, napísal Tedros. "Mnoho z týchto zariadení teraz obmedzilo prevádzku alebo sa úplne zatvorilo, čo núti poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti robiť ťažké rozhodnutia, koho zachrániť a koho nechať zomrieť," uviedla WHO.

Do práce chodí menej zdravotníčok, a preto sa nemocniciam vyhýbajú aj pacientky. WHO však ďalej investuje do vyškolovania žien v tomto odbore. Deväť z 37 kliník na liečenie ochorenia COVID-19 muselo zatvoriť a takisto sa menej testuje aj očkuje proti koronavírusu. V krajine majú v súčasnosti 1,8 milióna dávok vakcín proti koronavírusu, ktoré treba bezodkladne podať. Ohrozené je aj odstraňovanie detskej obrny a pribúdajú prípady osýpok. WHO a jej partnerské organizácie sú pripravené chodiť od dverí k dverám po celej krajine a očkovať proti obrne, osýpkam a koronavírusu.

WHO informovala, že od prevzatia moci Talibanom priviezla do Afganistanu 170 ton zdravotníckych zásob. Ak má táto pomoc pokračovať, WHO potrebuje na nasledujúce štyri mesiace 38 miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok