Pacienti z druhej vlny si na operácie počkajú aj do februára. Problémov je viac

TA3
22.9.2021 07:00

Minulé pandemické vlny priniesli množstvo obmedzení. Jednými z najzásadnejších boli obmedzenia plánovaných operácií. Druhá vlna priniesla odklad plánovaných výkonov, ktorý sa stále nepodarilo dobehnúť. Problémom je aj nedostatok lekárov a sestier. Aj o tom sme hovorili s prednostom I. Ortopedicko-traumatologickej kliniky univerzitnej nemocnice Bratislava Andrejom Švecom.

Poľsko
TASR/AP

S druhou vlnou je to horšie

Počas prvej a druhej vlny museli na klinike odložiť tisíce operácií pacientov, priblížil Švec. Vysvetlil, že pacientov z prvej vlny stihli operovať už v minulom roku. "Čo sa týka druhej vlny, tam je to podstatne komplikovanejšie. Druhá vlna trvala dlhšie, odložených pacientov bolo podstatne viac, týchto pacientov operačne riešime teraz. Poslední z pacientov, ktorí mali byť operovaní začiatkom leta, sa dostanú na rad niekedy vo februári budúceho roku," povedal prednosta.

Niektorí pacienti môžu mať s čakaním na termín operácie väčší problém, než iní. Napríklad pri degeneratívnom ochorení platničiek hrozí, že s pribúdajúcim časom diagnóza postúpi a niektoré funkcie už nebude možné obnoviť. 

Operácie kĺbov sú podľa Šveca "relatívne bez rizika". Sú medzi nimi však aj pacienti, u ktorých dôjde k extrémne rýchlemu zhoršeniu a v priebehu niekoľkých mesiacov sa stanú imobilnými a problémom je už aj cesta na WC v rámci bytu. Takýchto pacientov sa na klinike usilovali operovať aj počas pandémie, pričom bolo nutné schválenie od vedenia kliniky, ktoré posúdilo akútnosť prípadu.

Odišlo množstvo sestier

Počas predošlých vĺn pandémie bola väčšina štátnych nemocníc predmetom hospodárskej mobilizácie štátu. "To znamená, že si ani lekári, ani sestry, ani ostatný zdravotný personál nemohol zobrať dovolenky, nemohol prakticky podať výpoveď a bol zaviazaný pracovnou povinnosťou," pripomenul Švec s tým, že takýto stav sa dá vydržať určitý čas, ale keď presiahol limity, niektoré sestry aj lekári zvážili zotrvanie v profesii. 

Švec priznal, že veľká skupina sestier sa rozhodla po druhej vlne odísť zo zdravotníctva. "Musím povedať, že sa im ani nečudujem. Nie je to len o finančnom ohodnotení, je to celý komplex problémov, ktoré sa tu neriešili dlhé roky, možno desaťročia," zhodnotil prednosta. Ide podľa neho aj o sociálne zabezpečenie, bývanie a  "množstvo ďalších vecí".

Povinné očkovanie pre zdravotníkov si Švec vie predstaviť, ale nepodporoval by ho. Zdôraznil, že on sám kompletné očkovanie absolvoval. Obáva sa však, že nariadenie by viedlo k ďalšiemu odlivu zdravotníckych pracovníkov, "a to by už bolo na hranici únosnosti". Ako povedal, zatiaľ "s odretými ušami" vedia starostlivosť zabezpečiť, ale "začína to byť na hrane".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok