Zdravotníci žiadajú lepšie podmienky, podpisujú preto deklaráciu

TA3 TASR
21.9.2021 16:22

Lekárske odborové združenie žiada lepšie podmienky pre zdravotníkov. Spustilo preto deklaráciu, v ktorej majú lekári vyjadriť svoj súhlas s prípadnými výpoveďami zo služieb. Štrajkovať však lekári nemajú. Odborári upozorňujú na dlhotrvajúci rozpad zdravotníctva, ktorý pandémia ešte viac prehĺbila.

nemocnica sestra lekár doktor ambulancia zdravotníctvo ilu 1140 px (TASR/Milan Kapusta)
TASR/Milan Kapusta

Rozhodujúca časť lekárov už deklaráciu podpísala

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že pracuje na postupnom systematickom zlepšovaní zdravotníctva so zreteľom na pacienta aj zdravotníckeho pracovníka. Podľa predsedu LOZ Petra Visolajského deklarácia do štrajku nevyústi, pretože lekári zo zákona štrajkovať nemôžu. Dodal však, že bez súhlasov s nadčasmi slovenské nemocnice nebudú do polroka schopné fungovať. Predseda LOZ verí, že dostatok podpisov prebudí vládu a ministerstvo, s ktorým sa v minulosti združenie snažilo o veci komunikovať. „Žiaľ, z týchto stretnutí sme nadobudli presvedčenie, že riešenie neprináša ani súčasný minister,“ skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii. Dodal, že rozhodujúca časť lekárov už deklaráciu podpísala.

Reforma nemocníc podľa združenia nerieši ani nedostatok personálu, ani problém podfinancovaného zdravotníctva. „Optimalizácia siete nemocníc nerieši príčiny problémov v zdravotníctve, ale následky, a to je nebezpečné,“ uviedol Visolajský. Odborári považujú za najdôležitejšie kroky k záchrane zdravotníctva kvalitné vzdelávanie lekárov a stabilizáciu skúsených lekárov, ktorí odchádzajú za lepšími podmienkami. Predseda združenia priblížil, že namiesto nich pracujú mladí absolventi, čo nie je vždy adekvátna starostlivosť. Následne často aj oni odchádzajú do zahraničia, pretože sa nemajú od koho učiť.

Motivácia ostať na Slovensku

Jednou z požiadaviek združenia sú preto vyššie mzdy zdravotníkov, ktoré by podľa Visolajského mali dobehnúť minimálne úroveň krajín V4. Dodal, že nejde o to, aby mali lekári viac peňazí, ale aby boli motivovaní ostať na Slovensku a vrátiť sa zo zahraničia naspäť. „Nielen Západ, ale už aj okolité štáty ako Poľsko, Maďarsko a Česko pristúpili k radikálnemu zvýšeniu miezd lekárov. Ak Slovensko na túto situáciu adekvátne nezareaguje, zdravotný systém sa personálne zrúti,“ uviedli zástupcovia združenia.  

Okrem toho LOZ žiada zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátnou starostlivosťou. „Nemocnice by mali mať zaplatené za to, čo poskytujú pacientom,“ uviedol predseda LOZ UNLP Košice Peter Zimmermann. Žiadajú tiež zrušiť „ponižujúce a diskriminačné“ nepeňažné plnenie či zreformovať vzdelávanie mladých lekárov.

Rezort zdravotníctva v reakcii uviedol, že pracuje na adekvátnom ohodnotení zdravotníkov, na zefektívnení systému vzdelávania či na zjednodušení podmienok na vstup na Slovensko pre lekárov z tretích krajín. Poukázal tiež na reformu zdravotníctva, ktorá zahŕňa reformu nemocníc, ambulantnej sféry a urgentnej zdravotnej starostlivosti. "Čo v konečnom dôsledku prinesie kvalitnú zdravotnú starostlivosť pacientom a zdravotníckym pracovníkom kvalitné podmienky na prácu," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Ministerstvo dodalo, že je vo veci otvorené konštruktívnemu dialógu. „Najmä v čase, keď vstupujeme do aktívnej tretej vlny pandémie, prosíme druhú stranu, aby uprednostnila konštruktívny dialóg miesto zneisťovania svojich kolegov prostredníctvom verejných vystúpení,“ uviedol rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok