Sudca má povinnosť ignorovať politikov. Súd reaguje na kroky Smeru voči Záleskej

TA3 TASR
21.9.2021 13:20

Politici majú práva ako všetci ostatní občania - vrátane účasti na hlavných pojednávaniach a práv súvisiacich s podávaním trestných oznámení. Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala to uviedol v reakcii na trestné oznámenie, ktoré poslanci opozičného Smeru-SD avizovali podať na sudkyňu ŠTS Pamelu Záleskú.

Sudca má povinnosť ignorovať politikov. Súd reaguje na kroky Smeru voči Záleskej
TASR/Jaroslav Novák

"V rámci rozhodovania je povinnosťou sudcu ignorovať akékoľvek aktivity osôb, ktoré nie sú stranami v konaní - vrátane aktivít politikov, médií či občianskej verejnosti," zdôraznil šéf ŠTS.

Na testné oznámenie zo strany Smeru reagovala aj sudkyňa Pamela Záleská. vyjadrila sa, že rešpektuje práva iných a je si vedomá svojich sudcovských povinností. "Žiadny nátlak som si v tejto a ani v iných veciach nevšimla," vyhlásila sudkyňa.

Poslanci opozičného Smeru-SD avizovali podanie trestného oznámenia na sudkyňu Záleskú, ktorá v pondelok vyniesla rozsudok v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že trestné oznámenie súvisí s podozrením zo spáchania trestného činu ohýbania práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok