Muž z práce roky pašoval zlaté stružliny, preniesol desiatky kilogramov

TA3 TASR
21.9.2021 11:31

Zamestnanec nemeckého podniku Osram na výrobu osvetľovacej techniky je obvinený, že zo svojho pracoviska počas obdobia viacerých rokov prepašoval zlaté stružliny vážiace 67 kilogramov. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Z práce roky pašoval zlaté stružliny
TASR/AP

Ukradnutý majetok mal v čase zločinu hodnotu približne 2,3 milióna eur, uviedol hovorca prokuratúry v Regensburgu v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. V tomto meste sa nachádza aj firma Osram. Podľa vyšetrovateľov prebiehali krádeže v rokoch 2012 až 2016. V roku 2018 podala spoločnosť Osram trestné oznámenie za krádeže. Hovorca spoločnosti sa v pondelok odmietol k prípadu vyjadriť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.

Teraz už 41-ročný podozrivý sa najprv prejavoval ako osoba spolupracujúca s vyšetrovaním a k trestným činom sa priznal, uviedla prokuratúra. Potom si to však muž zrejme rozmyslel a už nebol v dosahu, preto naňho polícia vydala medzinárodný zatykač. Nakoniec ho zatkli v jeho rodnom Rusku a neskôr ho odtiaľ vydali do Nemecka.

Hovorca prokuratúry neuviedol, ako presne podozrivý pašoval zlaté stružliny z pracoviska v Regensburgu, ale údajne ich preniesol na svojom tele pri 360 jednotlivých incidentoch. Hovorca Osramu vysvetlil, že zlaté stružliny vznikajú ako vedľajší produkt pri výrobe LED čipov. Tie sú potrebné prevažne v automobilovom priemysle, napríklad pre interiérové osvetlenie vozidiel. Vzniknuté zlaté stružliny sa obvykle recyklujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok