TOP 10 atrakcií v Mexiku

CK Satur/PR
21.9.2021 11:00

Absolútne idylický kúsok raja na zemi predstavuje farebné Mexiko. Jeho východné pobrežie je plné skvelých destinácií od Cancúnu, cez Playa del Carmen, Tulum až po hranice s Belize, kde sú úžasné pláže, kvalitné hotelové rezorty a plno fantastických atrakcií pre malých aj veľkých.

TOP 10 atrakcií v Mexiku
Ven a La Luz v tulumskom hoteli Ahau

Vydajte sa na vábivú cestu za poznaním i oddychovou dovolenkou do Mexika, kde na ploche skoro 2 milióny km2 objavíte nádhernú prírodu, tropický raj, prímorské oblasti s príjemným letným počasím, džungľu či staroveké ruiny, ktoré dodnes nedávajú spávať mnohým archeológom. Stretnete usmievavých Mayov, ktorí svet vnímajú veselo, sú pracovití, milujú jedlo, nešportujú ale pritom šport milujú a sú tiež veľmi spojení s Matkou prírodou. Oni vás ani presviedčať nemusia, že Mexiko je jedinečnou zemou, jednoducho to ucítite i vy.

1. Biely piesok, oceán a mayské ruiny

Milovníci plážového raja si určite ten svoj nájdu aj na pláži v mexickom Tulume na Yucatánskom polostrove. Okrem bielych pláží, po ktorých sa chodí ako po hodvábe, je tu aj tyrkysovo sfarbený oceán. Nad plážou Ruinas sú úchvatné mayské ruiny, ktoré toto miesto dostali na top miesta na svete. Preskúmať tam môžete aj posvätný okrsok a ponoriť sa do zaujímavej mayskej archeológie. Nájdete tu i obľúbenú pláž Paraíso s barmi, kaviarňami a pestrými reštauráciami.

Tulum a mayské ruiny unsplash.com

2. Korytnačky, raje a tajná pláž

Asi 30 min od mesta Tulum sa nachádza pláž Akumal, čo aj v preklade značí „miesto korytnačiek“, ktorú preslávili nielen korytnačky, ale aj úchvatný podmorský svet, do ktorého jednoznačne stojí za to nahliadnuť. Korytnačky si tu žijú aj niekoľko desiatok rokov a sem chodia klásť vajíčka. Pobrežie často navštevujú aj vznešene plávajúce raje a pelikány, čo sa premávajú po pláži. Ak chcete výnimočnú pláž vydajte sa asi 45 minút jazdy na juh od mesta Tulum pozdĺž pobrežia až na pláž Secret. Očarí vás tu krásna príroda, jemný piesok a kryštálové more.

Elegantná raja. unsplash.com

3. Vstup do srdca ženy

Aktuálne jedna z top atrakcií v Tulume sa nachádza pred vstupom do rezortu Ahau. Ven a La Luz je skulptúra osem metrov vysoká, pôvodne postavená pri príležitosti umeleckého festivalu ArtWithMe v Tulume. Je neuveriteľne pôsobivé ako umelecky stvárnená je tu postava ženy, ktorá síce neživo ale priamo vyjadruje „vstup do jej srdca“. Tento umelecký dizajnérsky kúsok môžete navštíviť kedykoľvek v priebehu dňa. Najnovší atraktívny vstup nájdete aj v tulumskom plážovom bare a reštaurácii Conestesia, kde sa určite budete usmievať pred slameným ružovým zajacom s hnedým ňufákom a bielymi zubami.

Ven a La Luz v tulumskom hoteli Ahau unsplash.com

4. Tajuplné kúpanie v cenote

Cenot Dos Ojos predstavuje úchvatné miesto na osvieženie sa v podzemnej vode. Nachádza sa medzi Tulumom a Playa del Carmen. Tento cenot sa preslávil po celom svete a patrí medzi najkrajšie v Mexiku. Názov je odvodený od dvoch studní s priemerom 70 m, ktoré sú spojené 400 metrov dlhým prechodom. Jedinečné je práve prirodzené svetlo prenikajúce do vnútra cenotu, čím ožiari priezračne čistú vodu a vytvorí tak svetelný prírodný zázrak. Teplota vody je okolo 25 ℃ počas celého roka, preto je miesto kedykoľvek vhodné na kúpanie, potápanie, šnorchlovanie.

Dos Ojos unsplash.com

5. Raj v raji

Prírodná rezervácia Sian Ka´an patrí medzi dokonalé výtvory prírody, ktorú sa i UNESCO rozhodlo zaradiť na svoj zoznam. Leží južne od mesta Tulum a vznikla v roku 1986. Je domovom pre neobyčajnú spleť flóry a fauny, kde žije 379 druhov vtákov a 155 druhov živočíchov. Pri ceste rezerváciou natrafíte na tapírov, opice, kapustňákov, pumy, tukanov, bielych ibisov a korytnačky. Výber cesty je tu len na vás, či si zvolíte pozorovanie vtákov pri západe slnka, historickú mayskú cestu alebo šnorchlovanie. Jedinečný raj, ktorý existuje len tu na tomto mieste.

Prírodný zázrak na Yucatáne unsplash.com

6. Ružoví piráti z ostrova Holbox

Už len samotná cesta loďou na ostrov Holbox z Cancúnu je scénická a vzbudzuje plno očakávaní. Na ostrove dlhom vyše 30 km vás uchvátia modravé lagúny s malými oddelenými ostrovmi, pelikánmi a plameniakmi, ktoré chytajú svoje pirátske úlovky v lagúne, aby naplnili svoje ružové brušká. Okrem potápania a šnorchlovania sa tu oplatí „pirátiť“ po žralokoch veľrybích, ktoré pôsobia neskutočne nežne.

Pohoda na ostrove Holbox depositphotos.com

7. Papájový zázrak

Papaya Playa je hotel v Tulume, ktorý sa rýchlosťou blesku dostal na najlepšie insta spoty. Hotel priamo na pláži tvoria vyvýšené domčeky v džungli s bazénom na streche, pričom tam môžete nerušene relaxovať. Hotel je vyjadrením kombinácie pohostinnosti, moderného luxusu a zároveň typickej mayskej kultúry.

Papaya Playa unsplash.com

8. Cukríkové jazero

Polostrov Yucatán sa pýši ružovým slaným jazerom Las Coloradas, ktorý spolu s modrým nebom vytvára dokonalú paletu exotických farieb. Za jazerom treba cestovať z Tulumu asi 3 hodiny, ale určite je to jedinečný zážitok. Kúpanie nie je v jazere povolené. Takto ružové je preto, lebo sú tu červené riasy, krevety a planktón. Las Coloradas najviac žiari ružovou vtedy, keď je jasné slnko a obloha je modrá, bez oblakov.

Ružová nádhera unsplash.com

9. Mayovia a ich pyramídový svet

Svet Mayov sa pred mnohými rokmi točil okolo kamenných stavieb, pyramíd, matematiky, kalendára, obiet, kukurice, kakaových bôbov a samozrejme súžitia s prírodou a udobrovaním si bohov, ktorým prinášali dary a obety. Jedno také vzácne miesto bolo po mnohých storočiach opäť vzkriesené a môžete ním dnes prechádzať. Chichén Itzá je tajuplný mayský okrsok s posvätnými stavbami ako je dokonale vypočítaná pyramída, dláždená cesta, observatórium, studne a najväčšie ihrisko, kde sa odohrával fascinujúci mayský život.

Jedinečná pyramída v Chichén Itzá depositphotos.com

10. Najlepší mexický park

Pri Playa del Carmen je vybudovaný fantastických zvierací park Xcaret s rôznymi atrakciami a to priamo na mayských ruinách, ktoré tu pri túlaní sa určite neminiete. Ponoriť sa tak môžete do ich sveta, ktorý tvorí zelená džungľa, podzemné rieky, ktoré sa dajú preplávať. Nezabudnite sa zoznámiť v morskom parku s tunajšími živočíchmi, byť fascinovaní pravou kovbojskou show, alebo si pozrieť večerné predstavenie, kde sa pestro a živo uvádza príbeh o Mexiku. Je to jedno z najlepších predstavení aké zažijete.

Xcaret park Lucia Kulfasová

Aktuálne informácie ohľadom vstupu do Mexika a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok