Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia s rozšírenou realitou pomáha bojovať proti strachu z pavúkov

Aplikácia s rozšírenou realitou pomáha bojovať proti strachu z pavúkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová aplikácia pre smartfóny vyvinutá vedcami z Bazilejskej univerzity používa rozšírenú realitu, aby pomohla bojovať proti strachu z pavúkov. V novej štúdii sa pritom zistilo, že aplikácia už po dvojtýždňovom programe výrazne znižuje pocity strachu a znechutenia.

Odhaduje sa, že až päť percent všetkých ľudí má značný strach z pavúkov. Táto úplne rozumná fóbia z desivých osemnohých tvorov sa považuje za evolučne zakomponovanú. Štúdia z roku 2017 zistila, že šesťmesačné deti často prejavujú stresové reakcie, keď sú vystavené pavúkom, čo naznačuje, že averzia voči pavúkom môže byť vrodená, vyvinutá na ochranu pred nebezpečnými hrozbami.

Expozičná terapia je jedným z účinnejších spôsobov liečenia ochromujúcich obáv, ako je arachnofóbia. Bezpečné vystavenie jednotlivcov zdroju ich strachu nie je vždy ľahký proces. Napríklad nie každý terapeut má po ruke pár obrovských tarantúl na vykonanie expozičnej terapie.

V posledných rokoch technický pokrok umožnil jednoduchšie a bezpečnejšie vyskúšanie expozičnej terapie pre rôzne fóbie. Najmä expozičná terapia virtuálnou realitou (VR) umožnila klinickým lekárom pracovať s pacientmi, ktorí v sebe skrývajú strach z výšok. Terapia VR je však stále drahá a obmedzuje sa hlavne na prostredie, v ktorom môžu klinickí lekári počas sedení dohliadať na pacientov.

Nová aplikácia pre smartfóny s názvom Phobys je navrhnutá tak, aby prinášala expozičnú terapiu arachnofóbnym masám. Robí to pomocou jednoduchého rozhrania s rozšírenou realitou, ktoré je navrhnuté na premietanie obrazov pohybujúcich sa pavúkov do okolitého prostredia človeka. Klinická štúdia testujúca účinnosť aplikácie prijala 66 subjektov s klinickým alebo subklinickým strachom z pavúkov. Dve tretiny z nich mali za úlohu dokončiť šesť 30-minútových relácií s mobilnou aplikáciou Phobys v priebehu dvoch týždňov. Druhá tretina fungovala ako kontrolná skupina bez priamej intervencie.

Aplikácia pomocou princípov expozičnej terapie umožňuje používateľom stretnúť sa s virtuálnymi pavúkmi, aby im pomohla prekonať strach z nich.

Na začiatku a na konci šesťtýždňovej štúdie absolvovali všetci účastníci niekoľko hodnotení správania, aby sa zmerali ich reakcie na strach a znechutenie z pavúkov. Jedno konkrétne hodnotenie, nazývané ako test behaviorálneho prístupu, zahŕňa vystavenie účastníkov skutočnému pavúkovi v priehľadnom plastovom obale a meranie, ako ďaleko sa dostanú k pavúkovi a ako s ním interagujú.

Vedci tvrdia, že opakované domáce použitie mobilnej aplikácie s expozíciou pomocou rozšírenej reality bolo účinné pri znižovaní fóbického strachu u účastníkov so strachom z pavúkov. Používanie aplikácie konkrétne viedlo k zníženiu strachu, znechutenia a vyhýbavému správaniu sa pri stredných veľkostiach efektu počas testovaní v reálnej situácii a k zníženiu veľkých veľkostí efektov v meraniach strachu založených na dotazníkoch.

Aj keď autori štúdie deklarujú, že nedochádza ku konfliktu záujmov, je dôležité poznamenať, že aplikácia pre smartfóny bola ďalej vyvinutá do komerčnej aplikácie, ktorá je teraz k dispozícii pre operačné systémy Android a iOS. Aplikácia sa dá vyskúšať zadarmo, no celý školiaci protokol je spoplatnený.

Nový výskum bol publikovaný v magazíne Journal of Anxiety Disorders.