Súčasťou budovania križovatky bude dvíhanie diaľnice za živej prevádzky, hovorí Doležal

TA3
20.9.2021 22:27

Vodiči si na plne funkčný nultý obchvat Bratislavy musia počkať. Diaľnice D1 a D4 budú prepojené zrejme až o päť rokov. Hlavné mesto sa tak kamiónom smerujúcim do okolitých krajín nevyhne. O aktuálnej situácii a možných riešeniach sme sa rozprávali v relácii Téma dňa s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a s predsedom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Petrom Kremským.

dialnica.jpg
TA3

Áut na diaľnici je nad rámec

Riešenie situácie hľadali poslanci s ministrom dopravy a odborníkmi v pondlok na parlamentnom výbore. "D1 je zúfalo preťažená, je na nej áut vysoko nad rámec jej možností. Myslím si, že ak sa s tým niečo neurobí, a keď sa ekonomika znovu rozbehne a cestovanie, tak ako predtým, tak tam môže hroziť veľká katastrofa,“ povedal v relácii Kremský. Zároveň dodal, že nemožno poukázať na jedného človeka, ktorý by bol zodpovedný za celú situáciu. „Tam ich bolo viac. Boli to bývalí ministri, štátni tajomníci, vedenia národnej dialničnej,“ myslí si.

„Jedna diaľnica pôjde popod druhú. Snažíme sa o to, aby sme postavili čo najskôr križovatku, aby sme vedeli tieto diaľnice aj prepojiť. Ťažko predikovať, koľko bude trvať lehota výstavby, lebo jedným z kritérií je aj samotná lehota výstavby,“ uviedol minister Doležal. Spresnil aj to, že začiatkom problému bolo rozhodnutie z roku 2013. Vtedajšia samospráva mestskej časti Bratislavy Vajnory podala podnet pre vizuálny smog.

Výstavba nebude financovaná EÚ

Podľa Doležala nie je možné prerušiť chod diaľnice, preto bude súčasťou budovania križovatky dvíhanie diaľnice za živej prevádzky. Ako uviedol, hoci výstavba nebude financovaná EÚ, pružnejšie možnosti pri výstavbe mať nebudeme. Ako uviedol, "dalo by sa to zadať niekomu na priamo", no len v tom prípade, ak by išlo o nepredvídateľné okolnosti, ako napríklad padnutý most alebo povodne. Dodal, že v tomto prípade sa klauzula nedá použiť, a zároveň vyzval na rešpektovanie zákona. Rovnako uviedol, že riešením by mohla byť nová stavebná legislatíva o stavebnom zákone. 

Za rýchlejšie riešenia je rovnako aj Kremský, "Myslím si, že na to by bolo treba zmeniť zákon, lebo súčasný zákon nedovoľuje takéto niečo, ale určite treba vymyslieť, ako sa to dá. Je to zákon tuším z roku 1964."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok