Podľa Hlasu-SD spôsobí pracovná skupina viac škody ako osohu

TA3 TASR
20.9.2021 18:10

Odborná pracovná skupina, ktorá sa má zaoberať situáciou v bezpečnostných zložkách, je výsmechom právneho štátu. Na závery prvého zasadnutia skupiny tak reagoval mimoparlamentný Hlas-SD.

Hlas
TASR/Jakub Kotian

Podľa strany rokovania skupiny nepovedú k obnove dôvery v právny štát, ale extrémne rýchlymi zmenami zákonov spôsobia viac škody ako osohu.

"Nie je potrebné pri každom jednom probléme meniť zákony. Oveľa dôležitejšie je, aby boli kľúčové inštitúcie právneho štátu obsadené poctivými ľuďmi, ktorí budú namiesto politiky presadzovať zákonnosť. Takýmito ľuďmi určite nie sú napríklad Roman Mikulec či Daniel Lipšic," namieta líder Hlasu-SD a nezradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Znepokojuje ho najmä možné posilnenie právomocí špeciálnej prokuratúry. Hovorí o koncentrácii moci. Myslí si, že Lipšic bude vždy viac politikom ako prokurátorom. "Ak dostane ešte väčšie právomoci a stratí sa akákoľvek kontrola nad jeho krokmi, žiaden človek na Slovensku si nebude môcť byť istý svojimi právami a slobodami," dodal Pellegrini.

Zároveň poznamenal, že diskusia o zmene právomocí jednotlivých mocenských inštitúcií by sa mala viesť podstatne dlhšie a za účasti právnych špičiek, akademikov či odborníkov na ústavné právo. Neúčasť zástupcov Najvyššieho súdu SR a ďalších organizácií na pondelkovom zasadnutí považuje za symbol toho, že tento postup nemá oporu medzi odborníkmi.

Zriadenie odbornej pracovnej skupiny schválila minulý týždeň bezpečnostná rada štátu v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách. Premiér Eduard Heger očakáva prvé konkrétne návrhy skupiny pre obnovu dôvery v právny štát už tento týždeň. Skupina má problémy identifikovať, analyzovať a navrhnúť riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok