Bražinová: Na koniec ešte nevidíme, čísla budú stúpať. S deltou nás čaká rýchlejší scenár

TA3
21.9.2021 06:30

Kritériá pre vyhlásenie epidémie či pandémie sa líšia podľa ochorení. Najčastejšie je to však buď nárast nových pacientov za istú dobu, alebo miera chorých na počet obyvateľstva. Pri chrípke sa epidemický prah - teda počet chorých na 100-tisíc obyvateľov, pohybuje okolo čísla 1800. Aký počet chorých definuje pandémiu covidu, ako vyzerá porovnanie epidémií covidu a chrípky? Pýtali sme sa epidemiologičky Alexandry Bražinovej.

covid a chrípka
TASR/Pavel Neubauer

Veľká záťaž pre zdravotníctvo

"Chrípku tu máme dlho, sledujeme ju pravidelne, monitorujeme jej výskyt desaťročia, kým covid je nové ochorenie," vysvetlila jeden zo základných rozdielov Bražinová. Epidémiu podľa nej definuje náhly a nadmerný počet prípadov. "Rozdiel medzi chrípkou a covidom je v tom, že keďže covid je nové ochorenie, tak nadmerný počet prípadov znamená už viac ako dva prípady, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti."

"Zatiaľ sme stále v situácii, keď nám Covid-19 spôsobuje veľký dopad či už na našu slovenskú populáciu, ale môžeme povedať, že je to aj globálne," upozornila epidemiologička s tým, že vo vlnách, keď je vírus najrozšírenejší, výrazne zaťažuje zdravotníctvo a spôsobuje veľký počet úmrtí. "Stále to vnímame ako epidémiu," povedala Bražinová s tým, že protiepidemické opatrenia sú potrebné aj naďalej.

Keď koronavírus prestane byť epidémiou

Epidemiologička vysvetlila, že situácia okolo koronavírusu sa stále vyvíja. V tejto súvislosti je veľmi pravdepodobné, že príde k momentu, keď sa na úrovni Slovenska, alebo na globálnej úrovni svetového spoločenstva rozhodne, že sa ku koronavírusu prestane pristupovať ako k epidémii. 

V takom prípade môže dochádzať k endemickému výskytu koronavírusu, čo znamená, že v niektorých oblastiach sa vírus rozšíri nad rámec normy. Bude to závisieť od preočkovanosti a premorenosti. "Potom budú oblasti, dúfame, že prevažná väčšina sveta, ktoré budú imúnne, čiže tam už epidémia nebude prebiehať," opísala Bražinová.

Bražinová vysvetlila, že pri kategorizácii chrípky ako pandémie neexistuje konkrétne číslo. "Epidemický prah sa hodnotí v epidemiologických súvislostiach. To znamená, že musia byť splnené viaceré parametre," priblížila odborníčka.

Sezónnosť nepotvrdili

Pri covide zatiaľ odborníci nepotvrdili, že by na šírenie vírusu vplývali ročné obdobia. Podľa Bražinovej hrá rolu uvoľňovanie či sprísňovanie opatrení, ale aj počasie. Ak je vonku pekne a teplo, trávime viac času v exteriéri, kde sa vírus šíri o čosi ťažšie. Rolu hrá aj slnečné žiarenie, ktoré pôsobí na vírus germicídne.

Bražinová poukázala na to, že každý nový variant prináša v podstate novú epidémiu. "Aj preto z globálneho pohľadu pretrváva epidemický stav, pretože ešte nevidíme koniec," povedala. Vývoj pandémie na Slovensku bude mať podľa Bražinovej reginálny charakter a ovplyvní ho najmä úroveň zaočkovanosti a premorenosti. 

Počty nakazených sa podľa nej budú počas nasledujúcich týždňov ešte zvyšovať. "Je ťažké odhanúť, kedy bude vrchol. Prikláňam sa k názoru, že to bude zhruba v novembri," odhadla Bražinová. Zdôraznila, že pri delte je rýchlosť šírenia vyššia, vírus je infekčný skôr a vie nakaziť viac ľudí. Priebeh tretej vlny by preto mal byť rýchlejší.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok