Predstavili pravidlá, ktoré budú platiť počas zimnej lyžiarskej sezóny v Rakúsku

TA3 TASR
20.9.2021 17:09

Zimná lyžiarska sezóna v Rakúsku bude pre očkovaných proti koronavírusu, ako aj pre ľudí, čo ochorenie Covid-19 prekonali, prebiehať takmer bez obmedzení - výnimkou bude len povinnosť nosiť respirátor FFP2.

lyžovanie lyžovačka snowboard ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Protipandemické pravidlá, ktoré budú platiť na lanovkách či v gastronómii a hoteloch predstavili v pondelok ministerka pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerová, šéf rezortu zdravotníctva Wolfgang Mückstein a tirolský hajtman Günther Platter.

Na lanovkách bude pre všetkých platiť pravidlo 3G (preukázanie sa potvrdením o očkovaní, negatívnom teste či uzdravení sa z covidu). Rakúska vláda nepočíta s obmedzením kapacity lanoviek a vlekov, a preto ani nepredpokladá, že by sa pred nimi mali tvoriť dlhé rady. Ľudia nebudú musieť ani dodržiavať rozstupy, ako tomu bolo vlani.

Pravidlo 3G sa bude vzťahovať i na oblasť gastronómie a hoteliérstva, ako aj na vianočné trhy. Od tretieho stupňa plánu opatrení proti šíreniu koronavírusu, ktorý prijala začiatkom septembra rakúska vláda, sa bude pritom uznávať len PCR test. Trojstupňový plán sa odvíja od vyťaženosti oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocniciach.

Mückstein opätovne apeloval na obyvateľov Rakúska, aby sa dali zaočkovať. "Ešte dnes si dohodnite termín. Ochránite tak nielen seba, ale aj vašich blízkych," povedal. Dodal, že ak ľudia nebudú s vakcináciou váhať, môžu ešte pred začatím zimnej sezóny stihnúť obe dávky a budú mať tak status plne zaočkovanej osoby. "Kto si chce užiť bezpečnú a bezstarostnú dovolenku, mal by sa dať zaočkovať," zdôraznila Köstingerová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok