Spor o ponorky medzi Francúzskom a Austráliou by nemal narušiť debaty o voľnom obchode

TA3 TASR
20.9.2021 13:37

Predstavitelia Austrálie a Francúzska v pondelok oznámili, že hnev Francúzska vyvolaný rozhodnutím Austrálie odstúpiť od zmluvy o nákupe francúzskych ponoriek nenaruší rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Austráliou a EÚ. Informovala o tom agentúra AP.

Ponorky
TASR/AP

Kontrakt za 31 miliárd

Kontrakt z roku 2016 v hodnote 31 miliárd eur sa týkal zostrojenia 12 ponoriek, ktoré mala francúzska firma Naval Group vyrobiť pre austrálske námorné sily. Austrália sa namiesto toho rozhodla uzavrieť nové spojenectvo s Britániou a USA. Táto trilaterálna zmluva s názvom AUKUS umožní Austrálii po prvý raz vyrobiť ponorky na atómový pohon.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok v reakcii na tento vývoj udalostí povolal do Paríža veľvyslancov svojej krajiny v USA a Austrálii. Francúzsky veľvyslanec v Austrálii Jean-Pierre Thebault poprel správy médií, na základe ktorých malo Francúzsko naliehať na EÚ, aby s neuzavrelo obchodnú dohodu s Austráliou. Táto dohoda je predmetom rokovaní od roku 2018.

"Rokovania v tejto fáze vývoja pokračujú a Austrália má vážny záujem mať s EÚ dohodu o voľnom obchode," povedal. Takáto dohoda môže podľa jeho slov Austrálii priniesť množstvo výhod. Austrálsky premiér Scott Morrison v nedeľu povedal, že má pre sklamanie Francúzska v súvislosti s dohodou pochopenie, napísala na svojej webovej stránke stanica CNN.

Vzájomný záujem Austrálie a Európy

"Národný záujem Austrálie je však prvoradý," povedal Morrison. Trojstranné partnerstvo s USA a Britániou je podľa neho pre tento záujem najlepšie. Austrálsky minister obchodu Dan Tehan povedal, že v najbližších týždňoch vycestuje do Paríža na obchodné rokovania. Dohoda je podľa jeho slov "vzájomným záujmom Austrálie i Európy".

Macron má v najbližších dňoch hovoriť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Bude to ich prvý rozhovor od začiatku diplomatického sporu o ponorkách, pripomína AP. Morrison v pondelok odletel do USA, kde sa má stretnúť s Bidenom a ďalšími lídrami krajín neformálneho zoskupenia s názvom Dialóg štvorstrannej bezpečnosti. Toto zoskupenie založili USA, Austrália, India a Japonsko v roku 2007 s cieľom čeliť narastajúcemu vplyvu Pekingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok