Sopka La Palma desí obyvateľov, v oblasti zaznamenali viacero zemetrasení

TA3 TASR
20.9.2021 10:32

Sopka na kanárskom ostrove La Palma naďalej vzbudzuje obavy. V oblasti od jej včerajšieho výbuchu zaznamenali najmenej 15 zemetrasení. Úrady už začali s evakuáciou niektorých obyvateľov. Španielsky premiér Pedro Sanchez zrušil svoju cestu na Valné zhromaždenie OSN a mal by osobne navštíviť ostrov.

Magnitúda týchto otrasov bola menšia ako 3,0, uviedol španielsky Národný geografický inštitút. Erupcia sopky sa začala v nedeľu popoludní v oblasti Cabeza de Vaca na ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov. Na sopke sa podľa úradu pre civilnú ochranu vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré unikala láva.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok na ostrove La Palma navštívi postihnuté oblasti. Premiér zrušil svoj pondelňajší program vrátane účasti na 76. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, píše El Mundo s odvolaním sa na zdroje z prostredia vlády.

Sánchez má spolu s ministrom vnútra Fernandom Grandem-Marlaskom navštíviť aj stredisko, kde sa zhromažďujú osoby evakuované v dôsledku erupcie. Úrady z oblastí v okolí sopky evakuovali približne 5-tisíc ľudí, napísala agentúra AFP.

Predseda vlády španielskeho autonómneho spoločenstva Kanárske ostrovy Ángel Víctor Torres povedal, že sopka môže obsahovať 17 až 20 miliónov kubických metrov magmy. Aktivita sopky bude podľa jeho vyjadrení pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok