Spíte so zátkami do uší kvôli hluku? Spánok to zlepší, zdravie uší zhorší

TA3/bd
20.9.2021 09:05

Environmentálny hluk je hlavnou príčinou porúch spánku, či už ide o dopravu uháňajúcu za oknom vašej spálne, kričiace dieťa vo vedľajšom byte alebo vášho partnera chrápajúceho ako motorová píla. Zlý spánok je spojený s vyšším rizikom obezity a cukrovky, vysokého krvného tlaku, oslabenej imunity a kardiovaskulárnych chorôb. Je tiež spojený s úzkosťou, depresiou a užívaním návykových látok.

Spíte so zátkami do uší kvôli hluku? Spánok to zlepší, zdravie uší zhorší
FreePik

Štúdia tiež zistila, že nočný hluk je spojený s dennou ospalosťou, zníženou pohodou, zhoršenou kognitívnou výkonnosťou a podráždenosťou. Vystavenie sa hluku v noci vás vystavuje vyššiemu riziku hypertenzie, srdcových chorôb a mŕtvice. Štuple do uší majú podľa spánkových odborníkov pozitívny vplyv na kvalitu spánku. No, aj keď vám môžu pomôcť zaspávať, sú zdravé aj pre vaše uši?

4 chyby, ktoré môžu spôsobiť poškodenie uší

Aplikácia štupľov do uší každú noc nemusí byť pre ne škodlivá. Ak vás však po ich použití bolí ucho, pravdepodobne robíte jednu z týchto chýb, ktoré môžu ohroziť zdravie uší:

spanok FreePik

1. Príliš hlboké vkladanie

Bolestivé uši môžu byť znakom toho, že sa vaše zátky odierajú o kostnatú časť zvukovodu. Keď sa niečo dotkne hlbšej časti zvukovodu, je to dosť bolestivé. Špunty do uší sú určené len na to, aby sa zmestili do prvej tretiny kanála. Aby ste sa uistili, že nepôjdete príliš ďaleko, vždy by ste mali mať možnosť chytiť si ich dvoma prstami.

2. Voľba typu štupľov 

Vyhýbajte sa zátkam do uší podobným tmelu. Ich odlomky môžu uviaznuť vo vnútri.

usi FreePik

3. Veľa ušného mazu

Váš zvukovod je navrhnutý tak, aby prirodzene vytláčal ušný maz. Ak však cestu bráni zátka do ucha, nemôže von. V skutočnosti môžu štuple do uší tlačiť maz ďalej, čo môže viesť k blokácii. Štuple do uší, ale aj slúchadlá stimulujú cerumenové žľazy (ktoré vytvárajú ušný maz), čo vedie k nadmernej produkcii mazu. Ak máte bolesť ucha, znížený sluch, pocit plnosti v ušiach, tinitus (zvonenie v ušiach) alebo vertigo (závrat), povedzte to svojmu lekárovi.

4. Vyberáte ich príliš rýchlo

Ak majú vaše ušné zátky okolo otvoru uší kvalitné tesnenie a vy ich bez postupného uvoľnenia tlaku rýchlo vytrhnete, môže to viesť k mikrokrvácaniu v cievach bubienka. To spôsobí veľmi malý hematóm, ktorý je dosť bolestivý a môžete dočasne stratiť sluch. S hematómom spravidla nemusíte nič robiť, časom sa sám vylieči. Vo veľmi závažných prípadoch však môžete potenciálne perforovať svoj bubienok.

uši FreePik

Ako ich teda správne vyberať? Pri vyberaní zátkových chráničov sluchu uchopte prstom za jeden okraj a pomaly nadvihnite. Počúvate, ako sa vzduch dostáva dovnútra a akonáhle ucítite to uvoľnenie tlaku, vytiahnite zátku von. Kedy by ste nemali používať štuple do uší?

Máte hnis v uchu

Mliečne žltá alebo zelená drenáž je znakom infekcie a mali by ste ju nechať skontrolovať. Špunty do uší môžu zhoršiť infekciu ucha.

ucho FreePik

Svrbí vás ucho

Za svrbenie uší môže často zápal. Špunty do uší môžu u niektorých ľudí zhoršiť svrbenie a u osôb s chronickým zápalom môžu spôsobiť infekciu.

Máte tinitus

Bežné zátky do uší vám nebudú fungovať, pretože keď zablokujete hluk v pozadí, zvonenie v ušiach sa zosilní. Všetko, čo môžete počuť, je váš vlastný tinitus. Skúste namiesto toho použiť elektronické štuple do uší, ktoré vydávajú vlastný zvuk, napríklad jemný šum.

Operovali vám ucho

Nechajte ucho vyzdravieť a nič do neho pred kompletnou rekonvalescenciou nevkladajte. 

Témy: Hluk
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok