Biden a Macron budú telefonovať, dôvodom je spor o ponorkách

TA3 TASR
19.9.2021 19:00

Vzťahy medzi Francúzskom a Spojenými štátmi sú napäté. Môže za to dohoda o jadrových ponorkách medzi Austráliou, USA a Veľkou Britániou. Americký prezident Joe Biden a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron budú spolu v najbližších dňoch telefonovať.

Francúzi požadujú vysvetlenie

"V najbližších dňoch si zatelefonujú," uviedol hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal pre spravodajskú stanicu BFM s tým, že žiadosť o rozhovor prišla z Bieleho domu. Macron požiada amerického prezidenta o "objasnenie" situácie okolo bezpečnostnej zmluvy USA, Austrálie a Británie o zdieľaní pokročilých obranných technológií. 

Táto trilaterálna zmluva s názvom AUKUS umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky na atómový pohon a je dôvodom, prečo Canberra zrušila zmluvu o nákupe ponoriek Attack s Parížom. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Gabriela Attala. "Chceme vysvetlenie," povedal Attal a dodal, že Washington musí vysvetliť svoje kroky, "ktoré sa javia ako veľké porušenie dôvery." 

Skôr v nedeľu austrálsky premiér Scott Morrison odmietol obvinenia zo strany Francúzska, že Canberra klamala o svojich plánoch odstúpiť od zmluvy na nákup spomínaných francúzskych ponoriek. Austrália svoje obavy v súvislosti s kúpnou zmluvou v hodnote 31 miliárd eur tlmočila Francúzsku už "pred niekoľkými mesiacmi," povedal Morrison s tým, že neľutuje "rozhodnutie uprednostniť národné záujmy Austrálie."

Francúzsko na zrušenie zmluvy reagovalo v piatok povolaním veľvyslancov svojej krajiny v USA a Austrálii do Paríža.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok